ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

НАТО ще се намеси при застрашена стабилност на Косово

Мирча Джоана

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана обяви, че НАТО бди и е готова да се намеси, в случай че стабилността в Косово бъде застрашена. Изявлението бе направено, часове след като местните сърби обявиха, че се оттеглят от участието си в парламента, администрацията и съдилищата на страната.

Мирча Джоана обсъди ситуацията със специалния представител на Евросъюза за Западните Балкани Мирослав Лайчак и след това призова правителствата на Сърбия и Косово да проявят сдържаност и да не допускат ескалация на напрежението.

Повод за подадените оставки стана предприетата мярка на косовското правителство да налага санкции при несменени сръбски регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Към оттеглилите се от постовете си се присъединиха и сръбски полицаи, които настояха Прищина да одобри създаването на Асоциация на сръбските общини. Този жест принуди останалите им колеги да удължат смените си от 8 на 12 часа. Стигна се до куриоза в населената със сърби Митровица да патрулират само италиански жандарми, част от КФОР – мироопазващата мисия на НАТО.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *