ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ако РСМ не промени конституцията си, процесът на преговори ще спре

Северна Македония

Ако Северна Македония не промени конституцията си, за да впише в нея българите, процесът на преговори на Скопие за влизане в ЕС ще спре. Това казва посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър в интервю за македонската секция на Радио Свободна Европа.

"Разбира се, суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сценарий, ако основният закон не бъде променен, ще бъде, че преговорният процес ще спре провеждането на междуправителствената конференция и следващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не защото трета държава ще наложи вето, а защото решението на Северна Македония би означавало оттегляне от ангажимент, поет двустранно с България“, казва Гиър.

Той отказва да коментира искането на опозицията в Република Северна Македония за провеждане на референдум, но препоръчва да бъде погледната "голямата картина" и стратегическият избор, който в Скопие са направили преди много години.

"ЕС и целият подход не се основават на принуда, а на сътрудничество и доброволно желание да се присъедините и да бъдете част от този съюз. Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци", казва още посланикът на ЕС в Скопие и допълва, че Северна Македония няма причина да поставя под съмнение своята идентичност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *