ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Актуализиран е режимът на влизане в Румъния във връзка с COVID-19

Ковид

От 1 февруари 2022 г. се актуализира режимът за влизане в Румъния във връзка с COVID-19, съобщиха от Министерството на външните работи.

Пристигащите в Румъния следва да представят документ за завършена схема на ваксинация, за преболедуване или за отрицателен резултат от PCR тест. Поставянето на ваксината, преболедуването или отрицателният резултат от PCR тест се доказват с цифров COVID сертификат на ЕС или, в случай че лицето пристига от държава, чиито власти не издават документи, съвместими с тези сертификати – със съответния документ на хартиен или електронен носител на езика на съответната държава и на английски език. Лицата, които не представят такъв документ, подлежат на 5-дневна карантина.

Заедно с това отпада класификацията на държавите по цветови зони и други признаци, изискванията се отнасят за пристигащите в Румъния независимо откъде пътуват.

Властите в северната ни съседка запазват се основните категории лица, от които не се изискват документи за COVID-19 и не подлежат на карантина при влизане в Румъния (изключенията), включително деца до 12-годишна възраст, шофьори на тежкотоварни камиони и автобуси, трансгранични работници, транзитно преминаващи и други.

Остава обаче изискването за попълване на Електронен формуляр за влизане в страната (Passenger Location Form-PLF) за всички влизащи или преминаващи през Румъния.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

Италианските власти облекчават ограничителните мерки при влизане в страната

От първия ден на февруари властите в Италианската република облекчават изискванията за влизането в страната. Пътуващите от България до Италия вече ще е необходимо да представят само един от следните документи:

• валиден зелен COVID сертификат за завършен ваксинационен цикъл (с изминали 14 дни от получаването на последната доза);
• сертификат за преболедуване, валиден след изтичане на карантинния период, валиден 6 /шест/ месеца от оздравяването;
• отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната).
При непредставяне на поне един от гореизброените документи, лицето подлежи на 5-дневна карантина и тест след изтичането ѝ.
Остава задължително и извършването на предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form). Електронният формуляр може да бъде попълнен на следния адрес: https://app.euplf.eu.
Продължават да са валидни и досега важащите правила за представяне на „подсилен зелен сертификат“ за заведения, градски транспорт и др.
Припомняме, че от 1 февруари 2022 г. италианските власти променят срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс/поставена бустерна доза срещу COVID-19. Дигиталният COVID-19 сертификат за ваксинация вече ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс (поставянето на последната доза при еднодозовите или двудозовите ваксини) или 6 месеца след поставянето на бустерната доза. Признатите от властите в Италия ваксини са: Comirnaty di Pfizer-BioNtech, Moderna, Vaxzevria, Janssen (Johnson & Johnson). Признават се и ваксини, поставени в чужбина, признати от италианското законодателство /ваксини, за които титулярят на разрешението за търговия е същият като в Европейския съюз; Covishield (Serum Institute of India), произведена по лиценз на AstraZeneca; R-CoVI (R-Pharm), произведена по лиценз на AstraZeneca; Covid-19 vaccine-recombinant (Fiocruz), произведени по лиценз на AstraZeneca/.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *