ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Армения и Турция започват преговори за нормализация

Армения Турция

Пратеници на Турция и Армения ще проведат днес в Москва първи кръг от разговори, чиято цел е нормализиране на отношенията между двете страни, съобщава агенция Ройтерс. Армения се надява, че разговорите ще доведат до установяване на дипломатически отношения и отваряне на границите след десетилетия враждебност.

Турция и Армения не поддържат дипломатически и търговски връзки от три десетилетия. Днешните разговори са първият опит за възстановяване на контактите от мирното споразумение през 2009 г., което така и не бе ратифицирано и отношенията между двете страни останаха напрегнати.

Двете съседни държави имат разногласия по редица въпроси, най-вече за клането на 1,5 милиона арменци в Османската империя през 1915 г.

Според Армения събитията от 1915 г. представляват геноцид. Турция признава, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

По време на конфликта в Нагорни Карабах през 2020 г. Анкара подкрепи Азербайджан и обвини етническите арменски сили в окупация на азерска територия. След конфликта Турция започва да отправя призиви за сближаване, търсейки по-силно влияние в региона, отбелязва Ройтерс.

Министерството на външните работи на Армения посочи вчера, че Ереван очаква разговорите да доведат до установяване на дипломатически отношения и отваряне на границите, които са затворени от 1993 г.

Заради затворените граници Турция и Армения нямат директни търговски маршрути помежду си. Индиректната търговия нараства слабо от 2013 г. насам, но бе само 3,8 милиона долара през 2021 г., сочат официални турски данни.

Според Томас де Ваал от центъра "Карнеги Юръп" (Carnegie Europe) отварянето на границите и възстановяването на железопътните връзки между Турция и Армения ще има икономически ползи за Ереван, а маршрутът може да бъде използван от търговци от Турция, Русия, Армения, Иран и Азербайджан.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви миналата година, че по време на сближаването двете страни ще открият и чартърни полети между Истанбул и Ереван, но допълни, че Анкара ще координира действията си с Азербайджан. Очаква се полетите да започнат в началото на февруари.

САЩ, където живее голяма арменска диаспора, подкрепят силно нормализирането на отношенията между Турция и Армения. Миналата година Вашингтон разгневи Анкара, като призна събитията от 1915 г. за геноцид. Въпреки силната американска подкрепа анализатори не очакват разговорите да протекат лесно.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Армения трябва да установи добри отношения с Азербайджан преди усилията за нормализация на отношенията между Турция и Армения да дадат резултат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *