ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Армения се обърна към ЕСПЧ за съдействие срещу Азербайджан

нагорни карабах армения война военни азербайджан

Армения се е обърнала към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с искане да предприеме мерки срещу Азербайджан след изострянето на ситуацията на армено-азербайджанската граница, съобщи във Фейсбук представителят на Армения по международните правни въпроси Егише Киракосян, цитиран от ТАСС.

"На 13 септември Армения се обърна към Европейския съд с искане за временни мерки срещу Азербайджан. Подаденото заявление е свързано с обстрела на цивилни селища в Армения, защитата на основните права на цивилните граждани и военнопленниците", пише Киракосян.

Арменското министерство на отбраната съобщи във вторник вечерта, че части на азербайджанските въоръжени сили са открили интензивен огън по населените места Горис, Сотк и Джермук, като са използвали артилерийски огън, огън от голямокалибрено и стрелково оръжие. Съветът за сигурност на Армения проведе извънредно заседание, на което бе решено да се обърне за съдействие към Русия с цел задействане на разпоредбите на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, както и към Организацията на Договора за колективна сигурност и Съвета за сигурност на ООН. Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви пред арменския парламент, че 49 души са загинали в резултат на действията на Азербайджан.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че въоръжените сили на страната предприемат ответни действия и хвърли отговорността за инцидентите върху арменското военно и политическо ръководство. Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за смъртта на 50 свои военнослужещи.

На извънредно заседание във вторник Съветът на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) реши да изпрати в Армения мисия, водена от генералния секретар на организацията, която да оцени ситуацията във връзка с напрежението на арменско-азербайджанската граница, съобщава още ТАСС.

По време на срещата е било взето решение за създаване на работна група от членове на секретариата и съвместния щаб за постоянно наблюдение на ситуацията в зоната на отговорност на ОДКС. Руският президент Владимир Путин е информирал участниците в срещата за допълнителни практически стъпки от руска страна за намаляване на напрежението по границата между Армения и Азербайджан, съобщи секретариатът на ОДКС.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев и го е призовал да се върне към спазването на примирието между Баку и Ереван, съобщава още ТАСС, като се позовава на администрацията на френския президент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *