ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Австрия и Унгария се съгласиха на петролно ембарго за Русия

роснефт руски петрол нефт

Австрия, Унгария и Словакия са оттеглили ветото си над петролно ембарго за Русия, съобщи ZDF.

Според високопоставен дипломат от ЕС решаващият фактор е, че германското правителство повече няма възпира евентуално ембарго.

Детайлни въпроси като периода на преход все още са отворени. "Ембаргото вероятно ще бъде решено през следващите няколко дни, но само за следващите няколко месеца", каза кореспондентът на ZDF в Брюксел Флориан Нойхан.

Унгария, Австрия и Словакия, както и Испания, Италия и Гърция блокираха приемането на петролното ембарго. Според дипломати страни като Словакия и Унгария досега са били против бързата забрана за внос главно поради голямата си зависимост от доставките на руски петрол. Междувременно в южноевропейските страни на очакваното увеличение на цените на енергията след ембарго се гледа с голяма загриженост от потребителите.

Причината за смяната на германския курс вероятно ще са последните успехи в търсенето на алтернативни доставчици на петрол. Министърът на икономиката Роберт Хабек ("Зелените") обяви миналия вторник, че зависимостта на Германия от руския петрол е била намалена от 35 процента преди началото на войната в Украйна до 12 процента в рамките на осем седмици.

Следващите няколко дни вероятно ще покажат как ще продължат плановете за ембаргото. Европейската комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, иска да представи проекта за нов пакет от санкции срещу Русия възможно най-скоро, за да засили натиска върху правителството в Москва заради войната срещу Украйна.

Големият въпрос с петролното ембарго обаче беше какво да се прави през преходните периоди. Възможно предложение е да се разреши вносът на руски петрол до есента или дори до зимата. Йорг Кукис, един от най-близките съветници на канцлера Шолц, каза пред "Файненшъл таймс" в неделя: "Искаме да спрем да купуваме руски петрол, но ни трябва известно време, за да намерим други източници на петрол за нашата страна".

Германия се нуждае от "няколко месеца", за да се подготви за прекратяване на доставките на руски петрол, каза Кукис.

Министрите на енергетиката от ЕС се събират днес, за да обсъдят решението на Русия да спре газовите доставки за България и Полша, както и планирането на нови санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна. 

Европейският съюз вече обяви пет пакета санкции срещу руски длъжностни лица, олигарси, банки, компании и други организации, след като руски войски навлязоха в Украйна в края на февруари. Европейската комисия работи по нов набор от мерки, които може да включват ограничения върху вноса на руски петрол. Възможно е новите санкции да бъдат обявени по-късно тази седмица. Те трябва да бъдат одобрени от страните членки – процес, който може да отнеме няколко дни. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *