ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Байдън обеща да “освободи” Иран

джо байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера се зарече да "освободи" Иран и заяви, че демонстрантите, които работят срещу правителството на страната, скоро ще успеят да се освободят, предаде Ройтерс.

"Не се притеснявайте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят съвсем скоро", каза Байдън по време на обширна реч в рамките на кампанията в Калифорния, докато наоколо се стичаха десетки демонстранти с плакати в подкрепа на иранските протестиращи.

Байдън не разясни казаното от него и не уточни какви допълнителни действия ще предприеме по време на изказването си в колеж близо до Сан Диего.

Съветът за национална сигурност на Белия дом не  отговори веднага на молбата за коментар.

Продължаващите вече седем седмици демонстрации в Иран бяха разпалени от смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от иранската нравствена полиция.

Протестите, предизвикани от смъртта на Амини на 16 септември, показаха  непокорството на много млади иранци, които оспорват властта на управляващото духовенство, и преодоляване на страха, който задушаваше инакомислието длед Ислямската революция от 1979 г., коментира Ройтерс.

В сряда Съединените щати заявиха, че ще се опитат да отстранят Иран от състава на 45-членната Комисия на ООН за положението на жените (CSW) заради отричането на правата на жените от страна на правителството и бруталните репресиите срещу протестите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *