ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Борсите в САЩ преживяха най-лошата си седмица от началото на пандемията

фондова борса Ню Йорк

Ключовите индекси на Нюйоркската фондова борса тази седмица демонстрираха най-лошата си динамика за последните почти две години, сочат данните от търговията.

Американският промишлен индекс Dow Jones през тази седмица загуби 5.1% от стойността си, индексът S&P 500 се понижи с 5.7%, а котировките на електронната борса NASDAQ паднаха със 7.55% в борсовите сесии. За последните два индекса този спад е най-лошият от март 2020 година.

Експертите свързват това понижение на индексите с няколко фактора, в това число международната обстановка, рекордните темпове на инфлацията в страната и политиката на Федералния резерв на САЩ, който обяви плановете си да повиши лихвения процент. "Своята роля играят геополитическите рискове, ревизията на политиката на ФЕД, а също така и инфлацията. Съберете всичко това заедно и получавате значителните промени", цитира вестник The Wall Street Journal думите на Георгин Тейлър, отговарящ за инвестициите в компанията Invesco.

Освен това анализаторите отбелязват значителното спадане на търсенето на  така наречените "домашни акции" – ценните книжа на компаниите, които станаха популярни след началото на пандемията в условията на необходимостта от самоизолация за много хора. Така например, акциите на компанията за стрийминг услуги Netflix, която през тази година очаква спад в прираста на абонати, паднаха в петък повече от 20%, а книжата на производителя на фитнес уреди за дома Peloton загубиха в четвъртък 24% от своята цена.

По-рано се съобщаваше, че възстановяването на икономиката и високото ниво на инфлацията в САЩ могат да доведат до по-ранно, отколкото се очакваше, повишение на основния лихвен процент. Експертите прогнозират, че финансовият регулатор ще започне да повишава ставката през март. През декември 2021 година Федералният резерв запази основния лихвен процент на нивото от 0.25 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *