ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България губи най-малко от промените в климата от всички в ЕС

пожари пожар гърция евбея (Блумбърг)

Изменението на климата води до екстремни метеорологични явления, които от своя страна предизвикват икономически загуби. Подобни климатични аномалии, каквито са горещите вълни, наводненията и бурите, са причинили над 145 милиарда евро икономически загуби в Европейския съюз през десетилетието, приключващо през 2020 година. Това сочат най-новите данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикувани днес на сайта на статистическата агенция Евростат.

Освен това за период от 30 години средната годишна стойност на икономическите загуби в ЕС, свързани с климата, показва ясна тенденция – те нарастват, като през последното десетилетие, са се увеличавали с близо 2 процента на година. 

През 2020 г. икономическите загуби, свързани с климата, се оценяват на 27,1 евро средно за всеки жител на ЕС. Страната членка с най-висока годишна загуба на жител от населението си, със средно ниво от почти три пъти над средното за Евросъюза, е Гърция (91 евро), следвана от Франция (62 евро) и Ирландия (42 евро). 

Най-ниски икономически загуби на жител от населението, вследствие на климатичните промени през 2020 г., са регистрирани в България (0,7 евро), което отговаря на обща загуба за страната ни под 5 милиона евро. Второто място сред страните от ЕС с най-ниски загуби на глава от населението си поделят Словения и Словакия (с по 4 евро за всяка).

През 2020 г. общите икономически загуби, свързани с изменението на климата, са достигнали 12 милиарда евро. През 2017 г. в резултат на горещи вълни в Европа, изсушили земята и предизвикали горски пожари, Съюза регистрира най-голямата си годишна икономическа загуба, възлизаща на 27,9 милиарда евро, което е повече от два пъти повече от загубата през 2020 година. Най-ниската обща годишна загуба се наблюдава през 2012 г. (3,7 милиарда евро).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *