ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Целувка на смъртта” от Лавров за “Отворени Балкани”

лавров

Както трябва да благодарим на Владимир Путин, че вдъхна живот на НАТО, така трябва да кажем браво и на Сергей Лавров, че даде целувката на смъртта на инициативата "Отворени Балкани", заяви американският дипломат Едуард Джоузеф, специалист по въпросите на Балканите и професор в университета "Джонс Хопкинс" във Вашингтон, съобщава сръбският вестник "Данас".

Така проф. Джоузеф коментира в Туитър вчерашното послание на руския външен министър Сергей Лавров, че Русия подкрепя "Отворени Балкани" и че съжалява, че няма да има възможност да изрази лично подкрепата си на Белград.

Лавров каза, че "очевидно ръководителите в Брюксел не са поискали да потвърдим руската позиция и по въпросите за Косово, Босна и Херцеговина, да изразим подкрепа за инициативата на Белград "Отворени Балкани" и да разговаряме за интересите за оздравяване на отношенията между страните в региона".

Основната медия на Русия в Сърбия, "Спутник Сърбия", последователно подкрепя "Отворени Балкани", отбелязва професорът.

"И защо не? "Отворени Балкани" е отворена покана за президента на Сърбия Александър Вучич да използва икономическата величина на Сърбия за политическо предимство – без политически ограничения или ценностите на ЕС". "Отворени Балкани" е "Сръбски свят" на пазара за по-малките съседи на Сърбия, обяснява той.

Вярвайки, че Вучич иска неговата държава да се присъедини към ЕС, американски официални представители възприеха идеята, че "търговията е равна на доверие", казва Джоузеф и добавя, че трябва да се държи сметка за характера на режима, с който търгувате.

"Питайте Украйна – до 24 февруари Русия беше главният търговски партньор на Киев, за износ и внос. Питайте Япония, Южна Корея или Тайван изградила ли е търговията доверие към Китай. Същата история на Балканите. Сърбия е първи търговски партньор в износа и вноса на Черна гора, а Белград е на последно място по доверие. Неотдавнашното одобрение от премиера Дритан Абазович за "Отворени Балкани" задълбочи разделението в страната", изтъкна проф. Джоузеф.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *