ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Чарлз Трети изнесе първата си реч пред британските депутати

крал Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети за първи път говори в британския парламент в качеството си на монарх на Обединеното кралство. Кралят заяви, че усеща "силата на историятa", след като членовете на двете камари на парламента му поднесоха съболезнованията си във връзка със смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора. "Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни припомня жизнените парламентарни традиции, на които депутатите от двете камари се посвещават с личната си ангажираност в името на нашето общо благо", каза 73-годишният Чарлз в кратка реч в парламента, последвана от изпълнение на националния химн на Обединеното кралство. 

"Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация. Това, че вашите традиции са древни, виждаме в строежа на тази велика зала и спомените за средновековните предшественици на поста, на който бях призован. И осезаемите връзки със скъпата ми покойна майка, която виждаме навсякъде около нас – от фонтана в двора на Новия дворец, който отбелязва сребърния юбилей на покойната кралица, до слънчевия часовник в двора на Стария дворец за златния ѝ юбилей, великолепния витраж пред мен за диамантения ѝ юбилей, толкова трогателен и все още неоткрит официално – вашият най-щедър подарък за Нейно покойно Величество, в чест на безпрецедентния ѝ платинен юбилей, който отбелязахме само преди три месеца с толкова радостни сърца", посочи новият монарх.

Кралят благодари на лордовете и членовете на Камарата на общините за изказаните съболезнования. "Те трогателно показват това, което нашият покоен суверен, моята обичана майка – Кралицата, означаваше за всички нас", допълни той. "Както Шекспир казва за по-ранната кралица Елизабет, тя беше "модел за всички живи принцове", изтъкна още синът на покойната кралица.

"Днес се събираме в чест на забележителния период на всеотдайна служба на кралицата на нейните държави и народи. Докато беше съвсем млада, Нейно покойно Величество се закле да служи на страната и народа си и да поддържа безценните принципи на конституционното управление, които са от основно значение за нашата нация. Този обет тя спази с ненадмината преданост", припомни Чарлз Трети. "Тя даде пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам неотклонно", обеща новият британски монарх.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *