ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Да си спомним за италианския революционер в модата – Нино Черути

Нино Черути

Светът на модата скърби за италианския дизайнер Нино Черути, извършил революция в мъжкото облекло през 60-е години на миналия век. Той напусна този свят на 91-годишна възраст.

Черути е известен и като човека открил за модата Джорджо Армани, припомнят италианските медии. Отиде си, малко след като постъпи в болница, където трябваше да му се направи операция на тазобедрената става. Това стана в лечебно заведение в северозападна Италия, където фамилия Черути управлява текстилна компания още от 1881 година.

Черути наследява семейния бизнес след смъртта на баща си през 1950 г., когато е едва на 20 години. Той трябва да управлява фабриката в град Биела в италианския регион Пиемонт. След седем години – през 1957 г., Черути основава първата си компания за мъжко облекло Hitman. Фабриката се намира близо до Милано и основната цел на Нино Черути е да създаде елегантно облекло, което да е достъпно за всички мъже, които желаят да се обличат с вкус и финес.

Това е времето, когато в Hitman е нает многообещаващият талант Джорджо Армани.

Армани си спомня първото впечатление, което му направил Нино Черути – „Той бе много креативен предприемач с остър поглед, искрено любопитство и невероятна смелост да опитва нови и нови неща. Истински ще ми липсва неговият деликатен начин, по който налагаше авторитета си, а понякога дори се държеше и авторитарно. Макар и през годините контактите ни да ставаха все по-редки, винаги съм го смятал за един от хората, оказали силно положително влияние върху живота ми“ – признава Армани и допълва:

„От него научих не само колко е важно да има мекота в линиите на дрехите, но и колко е ценно дизайнерът и предприемачът да се придържа към една добре оформена визия“.

През 1967 г. Черути основава луксозната модна къща за мъжко облекло Cerruti 1881 в столицата на модата – Париж. В същото време дрехите му се шият в Италия. Благодарение на моделите, които създава – с меки линии, добре съчетани цветове и иновативен дизайн, Cerruti 1881 си спечелва много клиенти, включително френската филмова звезда Жан-Пол Белмондо.

Скоро Черути става много търсен в Холивуд, където с негови дрехи се обличат не само на екрана, но и извън него. Негови клиенти стават звезди като Майкъл Дъглас, който носи костюми на Черути в „Първичен инстинкт“, Ричард Гиър, облечен в „Черути“ в „Хубава жена“, и Том Ханкс, демонстриращ ненадминат стил във „Филаделфия“ благодарение на италианския дизайнер.

Черути лансира и модна линия в дамското облекло, както и парфюми, часовници, аксесоари и кожени изделия. Отборът на „Ферари“, състезаващ се за Формула 1, също за известно време носи костюмите на Нино Черути.

В началото на XXI век Нино Черути продава компанията си, отказвайки се от ролята си на дизайнер. Но той никога не прекъсва връзките си с модната къща, независимо че се насочва трайно към текстилния бизнес, зорко наблюдавайки с какви дрехи дефилират моделите на най-престижните модни подиуми в Париж.

Хората, работили с него, си спомнят, че той държал много на иновациите и на елегантността. Не на последно място откривал талантите, насърчавайки креативността.

„Той даде път на младия, но неизвестен по онова време дизайнер Джорджо Армани, променил разбиранията ни за модата. Той бе един от първите, които имаха силно международно присъствие, представяйки на света уникалната комбинация между креативност и качество, която и до днес е запазената марка на италианската мода“ – отбелязва Карло Капаса, президент на италианската Камара за мода.

И парфюмерийната индустрия ще запомни Нино Черути с вдъхновяващите му наблюдения.

„Парфюм? Това е ароматът, който отваря в съзнанието ви безкрайни хоризонти. Привлича както сетивата ви, така и въображението ви. Сякаш ви омагьосва, въздейства на ниво инстинкти и в същото време е изключително деликатен“.

Модният дизайнер винаги настоява пред шивачите си да създават дрехи с безкомпромисно високо качество, а не да очакват, че клиентите им ще имат по-скромни изисквания. „Потребителят е едновременно и виновник, и жертва на някои объркани представи за качество“ – обяснява им Нино Черути. Но в крайна сметка ще остане в историята на модата, като човекът, който е постановил: „Само безупречната материя може да създаде перфектна мода“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *