ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Днес е балотажът за президент на Франция

макрон льо пен дебат дебати диспут (АФП)

Днес във Франция се провежда вторият тур на президентските избори. До него достигнаха сегашният президент Еманюел Макрон и кандидатката от партия "Национално обединение" Марин льо Пен. Макрон се очертава като предпочитан от избирателите. Според едно от последните проучвания на обществените настроения около 73% от французите вече са решили как ще гласуват, като повечето вече са направили своя избор и за кандидат-президент.

На вота на първия тур сегашният президент Еманюел Макрон спечели 27.84% гласове, а крайнодясната лидерка Марин льо Пен – 23.15 процента.

Над 48 милиона французи имат право да застанат пред урните в днешния балотаж и да определят новия президент. По традиция избирателите вече получиха по домовете си бюлетините с имената на двамата кандидати и съответните програми. Улеснени са и процедурите за гласуване чрез пълномощно, коментират анализатори.

Ако 44-годишният макрон Макрон победи днес, то той ще стане първият френски президент от 20 години насам, който печели втори мандат. 

Припомняме, че балотажът е повторение на този, който се проведе между двамата конкуренти преди 5 години, който тогава бе спечелен от Макрон с 66 срещу 34 процента. Той встъпи в длъжност на 14 май 2017 година.

Президент на Франция,

официално наричан Президент на Републиката е избираема длъжност във Френската република. Четири от петте френски републики са имали президенти в качеството си на държавен глава. Правомощията на президента, неговите функции и задължения, както и връзките с френското правителство, се определят от френската конституция. Във всяка от досегашните френски конституции те са различни.

Франция е демократична полупрезидентска република с многопартийна система. Президентът се избира с прако гласуване от избирателите за срок от пет години с право на едно преизбиране. Министър-председателят  се избира от президента на републиката след парламентарни избори и обикновено е от най-добре представената партия в парламента. Президентът е държавен глава, а премиерът оглавява правителството. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството, законодателната – в правителството, Сената и Националното събрание, а съдебната власт е независима.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *