ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Държавната дума гласува излизане на Русия от ЕСПЧ

руска Държавната държавна дума

Държавната дума (долната камара на руския парламент) прие днес пакет от законопроекти за неизпълнение в Русия на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), предадоха световните агенции.

Депутатите одобриха два законопроекта – един за изваждане на Русия от юрисдикцията на съда и друг, който определя 16 март като дата за прекъсване на отношенията. 

Законодателният пакет предвижда да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато Русия подаде заявление за излизане от Съвета на Европа. 

Предвижда се също така изплащането на обезщетения по решения на ЕСПЧ да става само в рубли и само по сметки в руски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 г. да извършва изплащане на парични обезщетения на ищци по постановени от съда решения.

"Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в пряко противоречие с Конституцията на Руската федерация, с нашите ценности и традиции", заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Той припомни, че по-рано ЕСПЧ е поискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му множество подобни решения са били постановявани от съда. "Ние не можем да се съгласим с тях", каза Володин и уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред постановленията на ЕСПЧ.

На 15 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа реши да изключи Русия от организацията, от която ЕСПЧ е част. Решението беше взето в отговор на руското нахлуване в Украйна през февруари. 

Русия казва, че независимо е решила да напусне Съвета на Европа. Според бившия руски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е възможност за възобновяване на смъртното наказание, което е забранено съгласно правилата на СЕ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *