ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЕК препоръча замразяване на 65% от средствата за Унгария

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис

Европейската комисия съобщи днес, че потвърждава препоръката си за замразяване на 65 на сто от средствата за Унгария по фондовете за сближаване. Предложението предстои да бъде гласувано на 19 декември от Съвета на ЕС и за да бъде утвърдено, следва да бъде подкрепено с квалифицирано мнозинство, се отбелязва в съобщение на комисията.

Според ЕК, въпреки предприетите от Будапеща стъпки досега, все още остават съмненията, че европейските средства може да бъдат използвани в разрез с европейските правила. Допълва се, че Унгария не е успяла да приложи в срок до 19 ноември подготвените мерки. Комисията отбелязва, че сред тези мерки са въвеждането на съдебен надзор над решенията на прокуратурата.

Предложението на ЕК, първоначално представено на 18 септември, предвижда замразяването на 7,5 милиарда евро по програми от фондовете за сближаване.

Комисията уточнява, че днес е дала одобрение за унгарския план за икономическо възстановяване. Когато стане възможно средствата да бъдат отпуснати, те ще послужат включително за намаляване на зависимостта на Унгария от вноса на горива, отбеляза на пресконференция зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. В съобщението на комисията се пояснява, че 5,8 милиарда евро по плана ще бъдат отпуснати, едва след като Будапеща изпълни 27 поставени условия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *