ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК: Водката от Путин за Берлускони е в нарушение на санкциите

путин берлускони (Ройтерс)

20-те бутилки водка, изпратени на италианеца Силвио Берлускони като подарък за рождения му ден от руския президент Владимир Путин, нарушават европейските санкции, наложени след нахлуването в Украйна, съобщи Европейската комисия днес, предаде Ройтерс.

Бившият премиер Берлускони, чиято партия "Форца Италия" се очаква да участва в новото коалиционно правителство на Италия, предизвика полемика тази седмица, когато каза, че е отново в контакт с Путин и наскоро е разменил "мили писма" с него.

"За рождения ми ден той ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо", каза Берлускони, който миналия месец навърши 86 години, пред депутатите от долната камара, според аудиозаписа, публикуван от информационната агенция Лапресе.

Пакет от санкции на ЕС, договорен през април, разшири забраната за внос на руски стоки и включи спиртни напитки, включително водка, каза говорител на Комисията в изявление, добавяйки, че няма изключение за подаръци.

Въпреки това зависи от отделните държави членки на ЕС да прилагат санкциите, казаха от ЕК и не е ясно дали ще бъдат предприети някакви действия по този случай от италианските власти.

В отговор на публикуваните коментари на Берлускони за Путин и войната в Украйна, Джорджа Мелони, която се очаква да бъде следващият премиер на Италия, каза в сряда, че новото й правителство ще бъде про-НАТО и ще бъде изцяло част от Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *