ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС има доказателства, че в Украйна се използват ирански дронове

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

Успяхме да съберем достатъчно доказателства, че използваните дронове срещу Украйна са доставени от Иран, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той съобщи, че ЕС подготвя силен отговор по този въпрос.

Говорителят добави, че санкциите срещу Русия заради войната в Украйна имат видимо и силно въздействие. По неговите думи БВП на Русия се очаква да спадне с 11 на сто, а инфлацията да достигне до 22 на сто за тази година. Русия се налага да внася много стоки, които не произвежда, посочи той. Говорителят се позова на данни, според които само 11 на сто от технологиите, внасяни от Русия, се предоставят от Китай, а над 60 на сто – от ЕС и САЩ.

Той поясни, че европейските санкции са подкрепени от всички в ЕС, включително от Унгария, където се свиква "консултация" по този въпрос. Говорителят определи като неподходящо използването в кампанията на снимки на бомби и ракети и свързването им със санкциите, като се има предвид, че целта на санкциите е да спрат бомбите над Украйна.

По повод съобщенията, че бившият италиански премиер Силвио Берлускони си разменя подаръци с руския президент Владимир Путин, които съдържат алкохол, говорителят посочи, че е необходима проверка дали тези стоки попадат под ударите на санкциите. Той уточни, че ЕС е наложил забрана за внос на руска водка. Отговорността за спазването на санкциите е на държавите от ЕС, допълни той.

Държавите от ЕС са в правото си да поддържат двустранни отношения, както преценят, при отчитане на европейските политики и становища, които свеждат подобни отношения до необходимия минимум, заяви говорителят. Няма забрана за контакти с руската страна, приоритетът на тези контакти трябва да бъде европейската позиция по отношение на незаконното нахлуване и нападение срещу Украйна, и призив към руската страна да прекрати тези действия незабавно и да се съобрази с международното право, добави той.

Всички данни сочат към това, че Иран доставя на Русия дроновете, използвани срещу Украйна, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с шведския премиер Улф Кристершон в централата на алианса в Брюксел.

Призоваваме Иран да не доставя на Русия нито дронове, нито ракети, нито части за ракети, защото това е в нарушение на резолюциите на ООН, добави той. Призоваваме всички страни, включително Иран, да не подкрепят руската война в Украйна, посочи Столтенберг. Путин направи голяма грешка с войната, той се проваля в Украйна, но не се е отказал да воюва, заяви генералният секретар.

Премиерът Кристершон отбеляза, че с новото правителство в Стокхолм не се променя целта на Швеция да бъде приета в НАТО. Той уточни, че от 30 страни в алианса 28 вече са ратифицирали приемането на неговата страна и Финландия. Кристеншон поясни, че присъединяването към алианса остава първостепенна задача и обеща да удвои усилията на своята страна за прилагане на договореностите с Турция, постигнати на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *