ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС иска напълно да се освободи от руски газ до 2027 г.

газ-газпром

Европейският съюз си е поставил за цел да намали с две трети зависимостта си от доставки на руски петрол и газ до края на тази година и да стане напълно независим до края на 2027 г. Това заявява еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони в интервю за италианския вестник "Месаджеро", публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Пред италианското издание Джентилони предрича, че икономическият растеж на ЕС за 2022 г. няма да достигне предвидените 4%, но отбелязва, че е прекалено рано да се каже дали забавянето ще доведе до стагнация. На 16 май се очаква съюзът да оповести своите така наречени пролетни прогнози.

Вследствие на войната между Украйна и Русия Международният валутен фонд миналата седмица понижи очаквания растеж за тази година от 3,9 процента на  2,8 процента. Но според Джентилони е твърде рано да се каже дали забавянето ще доведе до стагнация, предвид "някои позитивни фактори, унаследени от втората половина на миналата година", като например значително ниското ниво на безработица и високата степен на натрупани спестявания, отбелязва Ройтерс.  

"Рискът от стагнация ще зависи много от продължителността на войната", допълва той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *