ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЕС подкрепя нови транспортни коридори, заобикалящи Русия

Жозеп Борел

Европейският съюз възнамерява да разшири икономическото сътрудничество със страните от Централна Азия, включително чрез изграждането на нови транспортни коридори, заобикалящи Русия. Това е казал върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Според него Русия и Китай продължават да играят важна роля в Централна Азия. В същото време страните от този регион се стремят да диверсифицират търговските и външнополитическите отношения, като считат ЕС за най-подходящия партньор. Европейският съюз от своя страна е заинтересован да „се възползва от тези промени“.

„Трябва да задълбочим връзките с региона, да използваме огромния му потенциал, който се изразява в енергийни доставки, доставки на критични суровини и нови транспортни коридори, които са независими от Русия“, е написал в блога си ръководителят на европейската дипломация. По-специално става дума за Транскаспийския международен транспортен маршрут, чието развитие беше обсъдено по време на неотдавнашното посещение на Борел в Казахстан.

Той отбелязва, че ЕС вече е един от основните търговски и инвестиционни партньори на Централна Азия. „През последните десет години ЕС е инвестирал повече от 100 милиарда евро в региона, което ни прави най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции, доста пред Русия и Китай“, коментира Борел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *