ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС се отказва от руския нефт до края на годината

ес

ЕС ще се откаже постепенно от вноса на руски петрол до края на годината, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург, предаде Ройтерс.

Планът, който трябва да бъде одобрен от страните членки, предвижда отказ от вноса на руски суров петрол до шест месеца, а от петролни продукти – до края на годината.

В отговор цената на петрола сорт брент скочи с 2 на сто до 107,11 долара за барел.

"Вземаме на прицел нашата зависимост от руски петрол. И нека да сме ясни – отказът няма да е лесен, тъй като някои страни членки са силно зависими, но просто трябва да направим тази стъпка", каза Фон дер Лайен. "Путин трябва да плати цената за бруталната си агресия".

ЕС все пак ще направи изключение за Унгария и Словакия, които нямат достъп до други доставки. Те ще могат да продължават да купуват петрол от Русия до края на 2023 г. по силата на сегашните си договори.

В отговор на това унгарски правителствен говорител обяви, че не вижда в предложението гаранции за енергийната сигурност на страната и как точно ще бъде управляван преходният период.

Чешкият министър на търговията Йозеф Сикела пък заяви, че предложението не предвижда механизъм за споделяне на тежестта на ембаргото. "Проучваме го, но аз лично виждам проблем", каза министърът в кулоарите на бизнес конференция.

Руски депутат пък заяви, цитиран от агенция РИА, че въпреки ембаргото ЕС ще продължи да купува руски петрол през трети страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *