ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Европарламентът ще избере новия си председател на 18 януари

европарламент ЕП страсбург

Европейският парламент ще избере на 18 януари следващия председател на институцията. Това се посочва в съобщение на ЕП по повод кончината на досегашния председател Давид Сасоли.

Уточнява се, че до избора ЕП ще бъде ръководен от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска народна партия – ЕНП). Очаква се Мецола да бъде избрана за ръководител на институцията до края на законодателния мандат през 2024 година.

По силата на споразумението между парламентарните политически сили председателите на ЕП се избират с мандат, равен на половината от мандата на евродепутатите. Така за един законодателен мандат ЕП се ръководи последователно от двама председатели, излъчени от първите две по численост парламентарни групи.

Сасоли, евродепутат от групата на Социалистите и демократите, бе избран на 3 юли 2019 г. и мандатът му завършваше този месец. ЕП отбелязва, че предстоящият избор на председател не е пряка последица от неговата неочаквана кончина.

В съобщението се допълва, че евродепутатите ще отдадат почит към Сасоли идния понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург. Поклонението пред покойния председател на ЕП е насрочено за четвъртък в Рим, а погребението ще бъде на следващия ден.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *