ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Европейският парламент връчи “Сахаров” на украинския народ

Украйна

„Тази награда е за украинците, които се сражават на терен. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние.“ 

Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, обявявайки че наградата "Сахаров" ще бъде присъдена на украинския народ. Мецола обяви лауреата за 2022 г. в пленарната зала в Страсбург, след решение на Председателския съвет на Парламента.

В номинацията се изтъкват усилията на украинския президент Володимир Зеленски заедно с ролята на отделни личности, представители на инициативи на гражданското общество и на държавни и обществени институции. Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, Юлия Паевска, основател на доброволческата група за медицинска помощ “Ангелите на Таира“, Олександра Матвийчук, адвокат и активист за правата на човека, движението за гражданска съпротива „Жълта лента“ и Иван Фьодоров, който е кмет на украинския град Мелитопол, окупиран от руските сили.

По време на заседанието беше обърнато внимание, че непровокираното нашествие в Украйна от страна на Русия причинява огромни щети на украинския народ. Те не само се борят за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост, но и воюват за свободата, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности. Правят го "срещу един брутален режим, който се стреми да подкопае нашата демокрация, да отслаби и раздели нашия Съюз", пише в мотивите към наградата.

Наградата “Сахаров” за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския Парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична награда от 50 000 евро. Миналата година Европейският парламент награди руския опозиционер и активист срещу корупцията Алексей Навални.

Официалното връчване на наградата "Сахаров" ще се състои на 14 декември в Страсбург. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *