ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фердинанд Маркос-младши печели изборите във Филипините

Фердинанд Маркос-младши (Ройтерс)

Синът на покойния диктатор Фердинанд Маркос, който носи името на баща си, стана най-младия победител на президентските избори във Филипините, след като спечели зашеметяваща победа с повече от двойно по-голяма подкрепа от противника си при преброени 93,8% от подадените гласове, предаде Ройтерс.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени в края на месеца. Избирателната активност е била около 80% и Маркос е събрал около 29,9 милиона гласа.

Дъщерята на настоящия филипински президент Родриго Дутерте, която в момента е кмет на град Давао – Сара Дутерте-Карпио, води на изборите за вицепрезидент с 22,1 милиона гласа. След нея се нареждат сенаторите Кико Пангилиан и Висенте Сото Трети съответно с 6,7 млн. и 6 млн. гласа.

Днес филипинците гласуваха не само за президент, но и за вицепрезидент, сенатори, конгресмени, а също и за редица други управници. Действащият президент – 77-годишният Дутерте, който по конституция не може да бъде преизбран, ще напусне поста на 30 юни. 

Въпреки че изпадна в немилост, след като Фердинанд Маркос-старши беше отстранен през 1986 г. с т.нар. Революция на народната власт, семейство Маркос се върна от изгнание след четири години и оттогава насам представлява влиятелна сила в политиката, отбелязва Ройтерс.

Маркос-младши беше губернатор, конгресмен и сенатор, сестра му в момента е сенатор, а майка му служеше в Камарата на представителите в продължение на четири мандата. 

Шейсет и четири годишният кандидат за президент не представи реална политическа платформа, но се очаква той да продължи линията на Родриго Дутерте , чиито твърд подход се оказа популярен и му помогна бързо да консолидира властта, пише още британската агенция. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *