ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Финландското ръководство: Кандидатстваме за НАТО без отлагане

Сана Марин Саули Нинистьо

Финландия трябва да кандидатства за присъединяване към военния съюз НАТО "без отлагане", заявиха днес финландският президент Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин – голям политически обрат, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Финландия, която има 1300-километрова обща граница и в миналото е имала трудни отношения с Русия, постепенно засили сътрудничеството си с  НАТО като държава партньор, след като Русия анексира Крим през 2014 г. Но до нашествието на Русия в Украйна скандинавската държава се въздържаше от присъединяване, за да запази приятелските си отношения с източния си съсед.

В съвместно изявление Нинистьо и Марин днес казаха, че "Финландия трябва да кандидатства за членство в НАТО без отлагане. "Надяваме се, че необходимите национални стъпки, които трябва да бъдат направени, за да бъде взето това решение, ще бъдат предприети бързо в рамките на следващите няколко дни", посочват Нинистьо и Марин.

След като Русия започна, наричаната от нея "специална военна операция“ в Украйна, отношението на финландците към НАТО се промени. Обществената подкрепа за присъединяване към алианса нарасна до рекордни числа през последните месеци, а най-новото допитване на обществената телевизия ИЛЕ показва, че 76 процента от финландците подкрепят тази идея, а само 12 на сто са против. Години наред, преди началото на войната в Украйна, подкрепата за членство се движеше около 25 на сто.

Съдбата на Украйна е особено тревожна за Финландия, тъй като тя се е била в две войни срещу Русия между 1939 и 1944 г. Страната отблъсква опит за инвазия, но губи около 10 процента от територията си в последвалото мирно споразумение.

Много вероятно е бързото ориентиране на Финландия към НАТО да увлече и съседна Швеция.

Други скандинавски държави – Дания, Норвегия и Исландия, са членове на НАТО от основаването му през 1949 г. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *