ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Форум “ЕС среща Балканите” утре в София

Оливер Вархели Вархей

Лидери на Европейския съюз, външни министри, високопоставени личности и политици ще се съберат утре в София, за да обсъдят стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС, в рамките на форума "ЕС среща Балканите", съобщиха от офиса на евродепутата и съпредседател на партията АЛДЕ Илхан Кючюк. Предвижда се той да открие събитието, заедно с Даниел Кадик, изпълнителен директор на Европейския либерален форум, и д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

Форумът, който поставя на дневен ред свързаността между държавите от Западните Балкани като гарант за  устойчивост към възникващи рискове и заплахи, ще се състои в "София Хотел Балкан", от 10.00 часа. Организатори са партията АЛДЕ, с подкрепата на Европейския либерален форум и Атлантическият клуб в България.

Очаква се участниците в събитието да бъдат приветствани със специални обръщения от Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО,  Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, Теодора Генчовска, министър на външните работи на Република България, и Олга Стефанишина, вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, посочва в съобщението.

Специални гости на събитието ще бъдат Федерика Могерини, ректор на колежа на Европа и върховен представител (2014-2019 г.) на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, и еврокомисарят по съседството и разширяването  Оливер Вархей.

Предвижда се министрите на външните работи на Турция, Република Северна Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина да дискутират ползите от интеграцията в първия панел на форума.

Участниците в последващите дискусии ще се фокусират върху засилването на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС, въпроса за сътрудничеството между НАТО и ЕС в контекста на войната в Украйна, и дезинформацията във връзка с кризата, отбелязват от организаторите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *