ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Германия демонизира Русия с признаването на геноцид в Украйна

руско мвнр външно министерство на външните работи москва русия

Резолюцията на Бундестага, признал масовия глад в съветска Украйна през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ, е опит да бъде оправдана антируската кампания в Украйна, заяви днес дипломатическото ведомство в Москва, цитирано от ТАСС.

"Налице е пореден опит да бъде оправдана и подтикната насажданата в Украйна и спонсорирана от Запада кампания за демонизация на Русия, да бъдат насъскани един срещу друг етническите украинци, руснаците и другите народи от Русия и бившия СССР", се казва в изявление на руското външно министерство.

Германският парламент прие вчера резолюция, признаваща за геноцид "Гладомора" в Украйна през 30-те години – масов глад, за който се предполага, че е причинил смъртта на над 3 милиона украинци, при репресивното управление на съветския ръководител Йосиф Сталин. 

Гласуването се състоя броени дни, след като Украйна отбеляза 90-тата годишнина от началото на предизвикания глад. Резолюцията бе внесена в долната камара на германския парламент – Бундестага, от трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и от основния опозиционен блок. След дебати, на които присъстваше и украинският посланик в Германия, тя беше приета с техните гласове, а останалите две опозиционни партии се въздържаха.

В резолюцията е записано, че "масовата смърт от глад не е резултат от провалени реколти; политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорно за тях". Допълва се, че Сталин е гледал с дълбоко подозрение на всичко украинско и се отбелязва, че "цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, а не само зърнопроизводителните ѝ райони".

"От днешна гледна точка това следва да бъде квалифицирано в политико-исторически план като геноцид", се казва в резолюцията. "Германският Бундестаг споделя подобна квалификация".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *