ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Германия ще иска ЕС да отдели цената на тока от тази на газа

Роберт Хабек (АП)

Страните в Европейския съюз трябва да дадат зелена светлина на Брюксел за изготвяне на предложения за отделяне на растящите цени на газа от цената, която потребителите плащат за енергия, произведена от по-евтини енергийни източници. Това заяви министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек в петък преди срещата в Брюксел на енергийните министри на ЕС, предаде Ройтерс.

Той допълни, че се надява преговорите да доведат до "решение, което дава право на Европейската комисия да представи законодателни предложения за това как да отдели цената на газа от цената на всички други енергоносители."

Това би трябвало да позволи на потребителите да се възползват от по-евтината възобновяема енергия, като същевременно разрушаването на функционирането на съществуващия енергиен пазар бъде избегнато, каза още Хабек.

Германският икономически министър допълни, че е необходимо бързо да се предприемат действия, за да се помогне на потребителите, но предупреди, че мащабните интервенции на енергийните пазари в Европа могат да имат по-дълготрайни последици.

"Система, която се е развивала в продължение на десетилетия, сега се променя в рамките на няколко седмици или месеци. Усърдието е от решаващо значение тук", каза още Хабек.

При сегашния модел цените на електроенергията на едро в ЕС се определят от стойността, определена от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на общото търсене. Често това е мощност на природен газ. По този начин електроенергията добивана от по-евтини източници се търгува на значително по-високи цени от себестойността си.

Европейската комисия предложи страните да поставят таван на приходите, които централите, които не работят с газ, получават за своята енергия, и да пренасочат средствата към намаляване на сметките за гражданите.

Проектът на предложението, видян от Ройтерс, ще приложи горна граница на приходите след уреждането на транзакциите за електроенергия, така че мярката няма да засегне пряко цените на европейския свободен пазар на електроенергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *