ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Guns N’ Teachers

Оръжие, престрелки, оръжия

Училищният съвет на Keller ISD в Северен Тексас одобри нова политика, при която на учителите и служителите в учебното заведение се дава разрешение да носят оръжия в кампуса.

Въпреки недоволството и протестите тази противоречива идея за по-голяма училищна сигурност беше наложена от органа, взимащ решения в училището.

С гласуваните промени Keller ISD ще бъде най-големият училищен район в Северен Тексас, който ще прилага подобна програма за сигурност. На учители, администратори, работници в кафенетата, дори и на портиерите, които са преминали 50 часа обучение, ще бъде разрешено да носят в себе си в училищните кампуси заредени оръжия.

Поддръжниците на идеята твърдят, че с тази мярка ще могат да реагират своевременно – между две до три минути – при въоръжено нападение в училището. Противниците на мярката заявяват, че според социологическо проучване в областта, учителите, в преобладаващата си част, не желаят да поемат отговорността да носят оръжие.

Те твърдят, че си има въоръжени полицаи, които да реагират и да обезвредят стрелците в училище. Такива е имало и в Увалде, Тексас, и в Паркланд, Флорида, където се случиха шокиращите нещастия, но те са имали малшанс и заради това не са успели да предотвратят касапницата.

Това обяснение се разпространява в Keller ISD, с цел да се защити позицията защо преподавателите и училищният персонал не трябва да се товарят с излишна отговорност и да носят оръжие в училище. 

„Обичам всичките си учители, но понякога попадам на истории за преподаватели, които имат лош ден и си го изкарват на учениците си. А сега си представете какво ще се случи, ако лошият ден е в комбинация и с един, две пищова“, посочва Пурнима Басиста – ученичка от гимназия в Северен Тексас. “Ситуацията ще стане непредвидима”, допълва тя.

По-голямата част от училищния съвет в Keller ISD защитава позицията, че трябва да се въведе закон за създаване на екипи от доброволни въоръжени охранители в училищата.

Поддръжниците на идеята смятат, че в случай на стрелба подобна мярка би увеличила с още едно ниво сигурността на полицейските служители, които вече са назначени в кампусите.

„При евентуално нападение вероятно ще минат между 10 до 15 минути, преди полицията да пристигне. Така че нека да се възползваме от възможността, че сред учителите ще има хора, които ще носят оръжие“, посочва Мика Йънг, един от представителите на училищния съвет на Keller ISD.

„Всички вие носите голяма отговорност за това нашите кампуси да са безопасни“, твърди един от родителите.

„Спасете децата ни, не правете това! Така ги излагате на опасност“, заявява друг.

Един от членовете на борда, който е опонент на идеята, е пенсиониран учител, който цитира данни от проучване, според което огромен брой учители са против носенето на огнестрелно оръжие.

„Когато имате 848 души, които казват „не“ и 60, които казват „да“, мисля, че това говори ясно в коя посока се накланят везните“, сочи Рути Кийс – друг представител на училищното настоятелство.

Председателят на училищния съвет обаче го контрира с думите, че само малка част от учителите е участвала в проучването.

 „Означава ли това, че нашият персонал или общността преобладаващо са против? Бих казал, че тези данни не звучат убедително“, заявява председателят на училищния съвет на Keller ISD Чарлз Рандклев.

Даян Осенкоп е бивш помощник-учителка в Keller, която твърди, че не би могла да спре никого, който е въоръжен с автомат.

„Имаме нужда от повече изследвания“, настоява Осенкоп.

Други учители в Keller ISD твърдят, че те не могат да си представят да се намесят в ученически бой, пък камо ли да трябва да използват огнестрелно оръжие.

Но независимо от всички аргументи “за” и “против”, решението бе взето. Сега предстои да се приеме програма за обучение и преминалите я да бъдат въоръжени. И след това превантивната мярка да даде резултат и в Keller ISD никога да не се случват ексцесии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *