ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Холандските жeпейци няма да стачкуват – увеличават им заплатите

Ротердам

Тази неделя, 11 септември, холандските железопътни синдикати постигнаха споразумение с работодателите за увеличаване на заплатите на работниците им с над 8% в рамките на 18 месеца.

През последните седмици стачките периодично парализираха железопътния транспорт и за предстоящата седмица беше планирано ново блокиране на дейността им.

Държавната NS Railways обяви, че заплатите ще се увеличат със задна дата – от юли с 5%, или минимум 185 евро на месец, като през януари ще се добавят още 3.45 процента.

Профсъюзът FNV Spoor уточни, че двете увеличения ще включат и други компоненти, като така скокът в заплата ще е 9.25 процента.

Профсъюзите се похвалиха, че са постигнали споразумение, според което минималното заплащане, което ще получава един жепеец, ще е 14 евро на час. Отделно той ще получава две допълнителни плащания от по 1000 евро. Мярката ще обхване минимум 38 600 служители – толкова е броят на хората, работили в държавната NS Railways през 2020 година.

Това споразумение се уговаря на фона на нарастващата инфлация в Холандия. Тя достигна 12% през август. Основната причина за нея е скокът от 151% в цените на газа и електроенергията.

Немалко европейски политици предупредиха, че ако инфлацията остане висока за твърде дълго време, предприятията ще започнат да коригират споразуменията си за заплащане. Тогава обаче ще се влезе в трудна за прекъсване спирала на коригиране на заплати и цени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *