ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Хъбът за руски газ може да е в турския окръг Къркларели

путин ердоган (Ройтерс)

Международен газов хъб за доставки на руски газ за Европа може да бъде създаден в северозападния турски окръг Къркларели, където има разклонение на газопровода "Турски поток". Това съобщи днес източник от деловите кръгове в Анкара пред ТАСС, коментирайки изявлението на турския президент Тайип Ердоган относно постигнатата с руския президент Владимир Путин договорка за създаване на газов хъб.

Местоположението на хъба най-вероятно ще бъде в района на Люлебургаз в окръг Къркларели, където излиза разклонението на "Турски поток". Там има необходимата инфраструктура, няма да е проблем да се развие; това са технически въпроси, които предстои да бъдат обсъдени от представителите на двете страни, каза източникът пред агенцията.

Газопроводът "Турски поток", който минава през Черно море до Турция, бе пуснат в експлоатация през януари 2020 г.

Руският лидер Владимир Путин предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки по време на разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Астана, Казахстан, миналата седмица. Ердоган заяви по-късно, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни власти незабавно да започнат технически проучвания по руското предложение.

Руската държавна корпорация "Росатом" е започнала преговори с партньори от Турция за изграждането на втора атомна електроцентрала, този път на брега на Черно море. Това заяви ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов в коментар пред журналисти, излъчен днес в ефира на телевизионния канал "Россия-24".

В момента Русия и Турция изграждат първата атомна електроцентрала в южната ни съседка АЕЦ "Аккую", която ще бъде разположена на средиземноморския бряг на Турция.

"Започнахме преговори с нашите турски бизнес партньори за формирането на подходи по отношение на технологичните съюзи, по отношение на инвестиционната политика и по отношение на формирането на турския енергиен пазар, като се има предвид бъдещото присъствие на голяма атомна електроцентрала", каза още Лихачов.

Той отбеляза, че втората атомна електроцентрала ще бъде построена в Синоп, град на черноморското крайбрежие. Ръководителят на "Росатом" посочи, че "това вече е добре позната площадка на Черно море за всички ядрени учени в света, която е много привлекателна от гледна точка на разполагането на голяма и мощна четириблокова АЕЦ".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *