ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Япония ще разследва Църквата на Мун

Фумио Кишида (АФП)

Японският премиер Фумио Кишида е инструктирал министър на културата да започне разследване на Църквата на обединението (Църквата на Мун), отменяйки първоначалното си решение, съобщи агенция Киодо.

Групата се оказа в центъра на общественото внимание, след като бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян през юли от роднина на член на църквата, изпитващ омраза към религиозната организация и вярващ, че Абе е бил неин поддръжник. Разкритията за начина, по който църквата е насърчавала последователите си да правят финансово пагубни дарения и връзките ѝ с членове на управляващата Либерално-демократическа партия на Кишида, се превърнаха в сериозно главоболие за премиера, като подкрепата за неговия кабинет достигне най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност през октомври миналата година.

Разследването означава, че Църквата на обединението може да загуби статута си на религиозна организация, лишавайки я от данъчни облекчения, въпреки че все още ще може да провежда религиозна дейност.

Преди това администрацията на Кишида прояви предпазливост по отношение на започването на разследване на организацията – основана от твърд антикомунист в Южна Корея през 1954 г. и често определяна като секта – главно поради опасения от нарушаване на свободата на вероизповедание, отбелязва Киодо.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *