ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Игра на тролове

интернет трол

Войната в Украйна предизвика поляризация в обществата в цял свят. Паралелно с бомбардировките, в интернет се води война на няколко фронта, която може да се окаже много по-разрушителна от физическата. Тази тенденция е особено силно изразена в страни от постсъветската сфера на влияние, в които войната предизвика силно противопоставяне между подкрепата за Запада и традиционната привързаност към Русия. И обрече населението им на постоянно облъчване, че ей сега остава на тъмно и студено, ако Путин преди това не го е довършил с конвенционално или ядрено оръжие.

Тези страхове са налице, те са сериозни и – без да има някакво значение доколко са основателни – не бива да се подценяват. Пропагандата и дезинформацията винаги са били много силно оръжие по време на политически кризи и войни. Усъвършенствани са по време на прословутата Студена война, известна и като период на мирно съвместно съществуване, а днес – благодарение на високите технологии и култа към интернет – са в зашеметяващ разцвет.

Универсален метод, различни цели

Западната пропаганда, подсилена от разузнавателните служби, цели да засили подкрепата за Украйна и изглежда служи предимно за военни цели. "Мозъците" на руската пропаганда искат да изпокарат съюзниците така, че общности като Европейския съюз и НАТО да бъдат изпразнени от съдържание и да рухнат от самосебе си, а САЩ да бъдат припознати като Враг № 1 на света. Пропагандата на Киев пък е опит да се повдигне духа на украинския народ и да окаже влияние върху Запада, за получи политическа и военна помощ.

Разбира се, не трябва пропуска отправната точка – Русия е нападателят, който бомбардира чужда страна, а Украйна е жертвата, без значение колко нацисти "за прочистване“ има там.  

Проводниците на разделението са предимно социалните мрежи и много медии, зад които стоят заинтересовани собственици. Всяването на паника се контролира на много високо ниво и се е превърнало в индустрия, от която печелят много хора.

През седмицата излезе индекса на международната  неправителствена организация „Репортери без граници“, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии.  В комюникето към индекса организацията предупреждава, че дезинформацията и пропагандата засилват политическите разделения по целия свят, разпалват напрежение между хората и държавите и дори са допринесли за нахлуването на Русия в Украйна.

"Фабрики за тролове“

Позовавайки се на данни от разузнаването, на 1 май британското правителство обяви, че "прокремълски тролове“ работят на заплата в бивша фабрика в Санкт Петербург. Тяхната задача е да атакуват противниците и критиците на Кремъл. Според руската медия „Фонтанка“, групата предлага по 45 000 рубли (близо 600 евро) заплата на месец за публикуване на 200 коментара социалните мрежи дневно.

Тази група е известна в приложението Teлеграм  като "Cyber ​​Front Z“ и работи усилено за набиране и мобилизиране на по-широка мрежа от поддръжници. Целта, според британското правителство, е да се манипулира международното обществено мнение за войната в Украйна, а президентът Владимир Путин да бъде представен като освободител на света от злото. Троловете са засечени във всички социални мрежи.

"Не можем да позволим на Кремъл и неговите сенчести фабрики за тролове да нахлуят в нашите онлайн пространства с лъжите си за незаконната война на Путин“, коментира британският външен министър Лиз Тръс.

В същото време обаче „Репортери без граници“ предупреждават, че и в западните общества тече паралелен процес. Като особено вреден се посочва така нареченият "Модел на Фокс Нюз“ (консервативна телевизионна мрежа в Съединените щати), защото "подкопава толерантния обществен дебат“. Покрай коментарите в тази медия бе прокарана дори идеята, че ако Доналд Тръмп все още беше президент на Съединените щати, война в Украйна никога нямаше да има.

Основният аргумент на поддръжниците на проруската позиция е, че прозападните издания разпространяват военна пропаганда в интерес на Украйна, като манипулират данните за броя на жертвите, загубите, бойните победи, жестокостите и хуманитарните коридори.

Кремъл, например, продължава да твърди, че украинските съобщения за зверствата в градчето Буча и труповете по улиците са "фалшива новина и инсценировка“. Москва отрича и съобщенията на Киев, че са убити поне шестима руски генерали и заявява, че никога не е нападала цивилни украинци. Важно е да се отбележи, че Киев понякога представя информация, която не може да бъде проверена или се оказва преувеличена. 

Борбата за информация се води на всички нива и по всички възможни начини. 

Западните страни обвиняват руските посолства, че са активен източник на пропаганда.

През седмицата американското разузнаване ЦРУ се обърна съм руснаците, които не са съгласни с нахлуването на Владимир Путин в Украйна и ги покани, ако искат, да се свържат с тайната служба. Агенцията пусна общодостъпни инструкции как желаещите могат да направят така през т. нар. Даркнет (тъмната мрежа, darknet).

Причината е, че дори огромните възможности за заснемане и сателитните изображения, за западните разузнавателни агенции е изключително важно да имат контакт с истински хора на терен, които могат да дадат реални сведения за живота в Русия и отношението към Кремъл. ЦРУ твърди, че много руснаци вече са се опитали да се свържат с разузнавателната агенция.

Смела стъпка срещу технологичните гиганти

За да се противопоставят на дезинформацията,на 23 април Европарламентът и Съветът постигнаха споразумение за Закона за цифровите услуги. Това е водещ законодателен акт, който ще контролира цифровата сфера и ще засили борбата срещу фалшивите новини и военната пропаганда във виртуалното пространство. 

Големите онлайн платформи, като "Гугъл“ и "Фейсбук“ ще трябва да оценяват и смекчават системните рискове и ще подлежат на независими одити всяка година. Законът въвежда по-строги правила за платформи с над 45 милиона потребители, а нарушаването на регламента включва глоби до 6% от световния оборот.

Към закона беше добавен механизъм за реакция при кризи, за да се отговори на извънредни ситуации като войната в Украйна. Това ще позволи на Европейската комисия да възложи на платформите да предприемат конкретни действия по време на криза, като например премахване на военната пропаганда.

Това е смела стъпка, но докато законът започне да действа ще мине време. Ситуацията в момента напомня антиутопията на Оруел "1984", където главният герой Уинстън Смит работи в Министерството на истината в Лондон, град от държавата Океания. Той пренаписва новини от стари вестници, "разкрасява ги“, за да станат в "съответствие с представяните от установената власт исторически факти, защото "Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото!"

Може би отговорът на въпроса "Как да се противодейства на фалшивите новини?" е въздържането от заемането на крайни позиции и робуването на предразсъдъци. И по-сериозна проверка на "фактите", тиражирани чрез социалните мрежи…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *