ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Има много газ в Европа, хранилищата са пълни, цената пада

газохранилище

Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си ниво от юни и юли, предаде Ройтерс. За спада принос имат данните, че газохранилищата на континента са пълни, а доставките от Норвегия и до терминалите за втечнен газ растат.

На нидерландската борса цената "ден напред" падна със 7 евро до 85 евро за мегаватчаст. Британският еквивалент загуби 47,50 пенса до 82,50 пенса за термична единица. И на двете борси цената е най-ниската от юни насам.

В Нидерландия договорите за месец напред паднаха със 7 евро до 158 евро за мегаватчас, най-ниската цена от средата на юли. Британските договори за ноември загубиха 24,25 пенса до 270 пенса за термична единица.

Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90 процента, което свали цените със 72 на сто спрямо пика през август, по данни на "Рефинитив".

Намалялото търсене на газ, съчетано с повишени доставки от Норвегия и до терминалите за втечнен газ, е успяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб.м руски газ, посочва Георг Цахман от мозъчния тръст "Брьогел".

Френските газохранилища са изцяло запълнени преди началото на зимния сезон, обяви днес Комисията за регулиране на енергетиката (CRE), призовавайки все пак за "мащабно колективно усилие, целящо да се намали потреблението на газ", предаде Франс прес.

"Кампанията за запълване на хранилищата за зимата на 2022/2023 г. завърши с над 99 на сто запълняемост", се посочва в комюнике на регулатора. Така Франция се превърна в третата европейска страна след Белгия и Португалия, която запълни на максимум капацитета си за съхранение на природен газ.

Със 130 тераватчаса тези резерви са достигнали по-високо от средното за последните години равнища или около 2/3 от зимното потребление на малките и средни предприятия и частни лица във Франция, подчертава комисията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *