ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Индонезия е готова за разговор на Путин и Байдън на срещата на Г-20

байдън путин

Посланикът на Индонезия в Русия Хосе Антонио Морато Таварес е казал, че Индонезия е готова да помогне за организиране на срещата на руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън на срещата на страните от Г-20, ако такава е включена в плановете на политиците.

„Индонезия ще бъде много щастлива да го направи. Правили сме това и преди. Например, по време на конфликта в Камбоджа, Индонезия беше домакин на неофициални срещи в Джакарта между лидерите на Виетнам и Камбоджа, които по това време бяха в противоречие. Започнаха с коктейли, но връзката потръгна. Така че не обещаваме, че това незабавно ще реши нещо, но простото общуване на лидерите помежду си може да помогне за придвижването на дискусиите напред“, е казал Таварес. Той уточнява, че вече е изпратена покана за лично участие в срещата на върха до президента на Русия – решението остава за Путин.

По-рано Белият дом коментира информацията за опити за избягване на среща между Путин и Байдън на Г-20.

Групата на двайсетте, съкратено Г-20 (Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors), е група от 19 страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, представян от държавата председател на Съвета на ЕС (освен в случаите, когато страната председател е член на голямата осморка и по такъв начин вече е представена в G20).

Това са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейския съюз. Освен това, обикновено на срещите на G20 присъстват представители на МВФ и на Световната банка.

Г-20 е неофициална инициатива, в която участват финансови министри и управители на централни банки с цел сътрудничество и консултация в областите на международната финансова система, глобалната икономика и други икономически сфери.

Г-20 е предложен от бившия канадски министър на финансите пол Мартин (който впоследствие става министър-председател на Канада) за сътрудничество и консултации по въпроси, свързани с международната финансова система. Тя изучава, преглежда и насърчава дискусии по политически въпроси, свързани с насърчаване на международната финансова стабилност и има за цел да разглежда въпроси, които са извън отговорността на всяка една друга организация.

От началото на 2011 г. срещите се провеждат веднъж годишно.

Срещата на високо равнище на Г-20 е създадена като отговор на двете финансови кризи през 2007 г. и 2010 г. и като нарастващото недоволство на страните, които не са включени в сърцевината на световната икономическа дискусия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *