ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Испания увеличава сериозно военния си бюджет

испанска армия

Испания увеличава с 25.8% бюджета си за отбрана през 2023 година. Увеличението е от 2.500 млрд. евро и ще бъде използвано за закупуването на ново военно оборудване и за модернизацията на сегашното въоръжение.

Това значително увеличаване на разходите за отбрана влоши отношенията между коалиционните партньори в правителството на Педро Санчес – Испанската социалистическа работническа партия и "Подемос".

Най-голямото перо ще е за придобиване и модернизацията на изтребители Eurofighter, което ще струва близо 620 милиона евро само за 2023 година.

Средствата за закупуване на фрегати се увеличават четири пъти, за бронирани превозни средства – три пъти, а отделно са планирани над 503 млн. за закупуването на нови хеликоптери, патрулни самолети и за производството на военни дронове.

Освен това властите в Мадрид са предвидили 525 млн. евро за разработване на изтребители от следващо поколение. Отделно се отделят четири пъти повече средства в сравнение с миналата година за ново плащане за петте фрегати F-110, които се строят в корабостроителниците Navantia във Ферол. Става дума за 488 млн. евро. Освен това ще бъдат заделени и 444 млн. евро за многофункционален хеликоптер.

Испанските власти ще си купят военен транспортен самолет Airbus A400M за 268 млн. евро, подводница S-80 – за 200 млн. евро, както и многофункционален самолет за зареждане MRTT – за 270 млн. евро. Предвидили са и 189 млн. евро за бойни превозни средства.

За придобиването на противовъздушни ракети "Пейтриът" ще бъдат отделени 145 млн. евро, а за закупуване на противотанкови ракети – 119 млн. евро.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *