ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Избирателите в САЩ предпочитат републиканците пред демократите

конгрес САЩ Вашингтон

Американските избиратели предпочитат републиканците пред демократите за решаване на проблемите с имиграцията и престъпността, а това означава, че значението, което републиканците придават на сигурността по границата и справянето с престъпността може да им помогне на междинните избори на 8 ноември, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Проучването, осъществено между 27 септември и 3 октомври, подчертава предимствата на Републиканската партия преди изборите, за които тя се очертава като фаворит да спечели контрола над Камарата на представителите, а може би и в Сената (двете камари в Конгреса на САЩ).

Четиридесет процента от регистрираните гласоподаватели заявяват, че републиканците са партията, способна да се справи с имиграцията, в сравнение с 32%, които смятат, че по-добрият избор в това отношение са демократите.

За решаване на проблемите с престъпността 39% избират републиканците, а 30% -демократите. Останалите са отговорили, че не знаят, избрали са друга партия или независими кандидати.

Въпреки че високото равнище на инфлацията остава основната причина за безпокойство за американските избиратели, престъпността и имиграцията се смятат за важни теми за мотивиране на основните избиратели на републиканците да излязат и да гласуват, както и за привличане на гласове от независимите и умерените демократи.

Като цяло в проучването 30% от регистрираните гласоподаватели заявяват, че основната им грижа е инфлацията, 5% са избрали имиграцията, а 4% посочват престъпността.

Има някои признаци, че престъпността и имиграцията – включително нелегалната имиграция – се увеличават.

Публикувано миналия месец проучване показва, че броят на убийствата е намалял през първата половина на 2022 г. в сравнение с 12 месеца по-рано, но грабежите и нападенията са се увеличили.

Делът на родените в чужбина от населението на САЩ се е увеличил до 14,3% през 2021 г., което е най-високото ниво от началото на 1900 г., докато арестите на мигранти, опитващи се да преминат американско-мексиканската граница, се увеличиха до рекордно високи числа от встъпването в длъжност на президента демократ Джо Байдън през 2021 г.

Предимството на републиканците поради отношението им към престъпността и имиграцията е най-силно изразено сред някои от основните групи от електората на партията, като например неиспаноезичните бели без висше образование. Сред тези респонденти в проучването на Ройтерс/Ипсос делът на подкрепящите републиканците е два пъти по-голям, отколкото този на подкрепящите демократите.

Но силата на републиканците се простира далеч отвъд тази демографска група група.

Сред жените, които са заявили, че живеят в предградията – група, която изигра решаваща роля в последните избори в САЩ – републиканците водят пред демократите със седем процента по отношение на имиграцията и с 8% по отношение на престъпността.

Хората с висше образование – основна група от подкрепящите демократите избиратели – по въпросите за имиграцията са избирали по-често демократите. Но те са почти поравно разделени между двете партии по въпросите на престъпността.

Политически стратези и от двете партии казват, че републиканците използват безпокойството на някои избиратели относно престъпността и имиграцията отчасти, за да противодействат на силните позиции на демократите в областта на абортите, след решението от юни на доминирания от консерваторите Върховен съд на САЩ, което отмени конституционното право на аборт. Шест процента от регистрираните гласоподаватели в проучването посочват промяната на законите за абортите като тяхна основна грижа.

Проучването на Ройтерс/Ипсос показва, че жените от предградията са предпочели демократите пред републиканците в съотношение 40% към 24% по въпроса за абортите.

В онлайн проучването са участвали 4415 души от цялата страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *