ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Износът на зърно от Украйна е спаднал над два пъти спрямо 2021 г.

зърно

Износът на зърно от Украйна през април е спаднал до около 923 000 тона срещу 2,8 милиона тона през същия месец на миналата година, предаде Ройтерс като се позова на агенция АПК-Информ. Основна причина за спада е руската инвазия в страната.

По данни на консултантската агенция износът е включвал 768 486 тона царевица и 127 130 тона пшеница. Украйна е изнесла и 151 529 тона слънчогледово олио и 169 681 тона маслодайни семена, най-вече слънчоглед.

Украйна обяви, че руски представители са иззели и изнесли около 400 000 тона зърно от окупираните украински територии.

Това количество се равнява на около една трета от запасите на регионите на Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, заяви късно снощи по украинската телевизия заместник-министърът на земеделието на Украйна Тарас Висоцки.

По думите му преди началото на руската инвазия в складовете е имало около 1,3 милиона тона зърно за ежедневно ползване и сеитба. "Това не са стратегически запаси", посочи министърът и предупреди, че ако зърното намалее, тези региони са изправени пред глад.

Силовото изземане на зърно от Украйна е историческа рана за страната, припомня ДПА. Около 4 милиона души загинаха от гладна смърт в периода 1932-1933 г., когато по заповед на Сталин земеделските стопани са насила кооперирани, а зърното им е иззето. Украйна окачествява случилото се като геноцид, известен като Голодомор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *