ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Камионът, гръмнал Кримския мост, бил минал през България

кримски мост

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в терористичен акт срещу анексирания от Русия Крим, предаде Би Би Си.

От разузнаването на Украйна са имали за цел да унищожат най-важната точка от гражданската инфраструктура на Русия. Това обяви Владимир Путин по време на среща с ръководителя на Следствения комитет на Русия – Александър Бастрикин.

След взрива властите съобщиха, че са загинали трима души. Жертвите са били в кола, движеща се близо до камиона в момента, в който той се взривил, твърдят руски служители.

Владимир Путин обяви, че авторите, изпълнителите, както и имащите интерес от терористичния акт – така наречените бенефициенти – са службите за сигурност на Украйна. Бастрикин посочи, че граждани на Русия и на някои чужди държави са помогнали в подготовката му. По думите му следователите са установили, че камионът с експлозиви е преминал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодарския край.

Ето така изглежда "наяве" маршрутът на камиона-бомба, начертан от руския президент Путин и неговите разведки по света и у нас. Ако човек слуша какви приказки се леят от малкия екран и необятния интернет, всичко си е в рамките на стандартната конспирация. Ако се излъже и погледне я географския си атлас от гимназията, я глобуса от началното училище, нещата веднага влизат в графата "Активно мероприятие с контрапропагандна цел". Или фейк, както е модерно да им се вика днес на тия "неща".

В някои руски медии обаче Бастрикин е цитиран по друг начин: най-напред той изброява Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар, а накрая посочва България като държава членка на НАТО, през чиято територия камионът също бил минал.

Бастрикин разпоредил проверка след инцидента, довел до срутване на участъци от пътното платно на моста.

Официално украинските сили не са признали, че те стоят зад взривяването на моста.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, отрече обвиненията на Путин. Според коментара му, цитиран от Би Би Си, имало само една терористична държава и целият свят знае коя е тя. "Путин обвинява Украйна в тероризъм? Това звучи твърде цинично дори за Русия", отбелязва още съветникът на украинския президент.

На 8 октомври Володимир Зеленски призна за инцидента във вечерното си обръщение, като каза: ,,Днес не беше лош ден – бе предимно слънчев на територията на нашата държава. За съжаление в Крим беше облачно. Въпреки че беше и топло…"

След инцидента, руските власти отвориха част от моста, но само за леки автомобили. По-късно бе възстановено движението и по железопътното трасе. Мостът е най-дългият в Европа – 19 километра и е важно трасе за снабдяване на руските военни части в Украйна с оръжия, боеприпаси, медикаменти, горива и т.н. Съоръжението е открито през 2018 г. – точно четири години след анексирането на Крим.

На кадри от охранителни камери, разпространени в социалните мрежи, се вижда камион, който се движи на запад и за който се предполага, че е от Краснодар – на час път с кола от прелеза на моста.

Кадрите показват огромно огнено кълбо, което избухва точно зад камиона, докато той започва да се изкачва по повдигнатата част на моста. Някои наблюдатели твърдят, че са забелязали в други видеозаписи от нощта на атаката нещо, което много прилича на носова вълна от малка лодка, която се появява до една от подпорите на моста, буквално части от секундата преди експлозията.

Полицията е установила, че камионът е собственост на Самир Юсубов. Той обаче твърди, че по време на инцидента е бил извън Русия, а превозното средство се е ползвало от чичо му. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *