ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Киев: Готови сме за война с Беларус

украинска армия украйна украински сили

Киев ще бъде готов, ако беларуските въоръжени сили се включат в руските военни действия срещу Украйна, заяви украинската гранична служба, цитирана от Ройтерс.

Беларус, която е близък съюзник на Русия, съобщи, че днес армията й е започнала широкомащабни учения, за да изпробва бойната си готовност и че те не представляват заплаха за съседните страни.

„Не изключваме възможността в даден момент Русия да използва територията и въоръжените сили на Беларус срещу Украйна“, каза Андрий Демченко, който е говорител на украинската гранична служба.

„Ето защо сме готови“, заяви той и допълни, че след началото на руската инвазия на 24 февруари границата с Беларус е била подсилена. 

Русия започна военните си действия срещу Украйна, след като проведе съвместни учения с Беларус, които ѝ позволиха да придвижи силите си по-близо до украинската граница. В началото на военните действия Русия атакува съседни на Беларус украински области, но боевете сега са съсредоточени в югоизточните региони, посочва Ройтерс.

Демченко каза, че Украйна е подсилила границата си и с подкрепяния от Русия съседен молдовски сепаратистки регион Приднестровие, където напрежението нарасна, след като местните власти съобщиха, че е бил подложен на атаки. 

Украинските власти изразиха загриженост от ситуацията в Приднестровието и осъдиха това, което според тях е опит на Русия да въвлече региона във войната срещу Украйна. Москва от своя страна каза, че е притеснена от случващото се там и че следи събитията отблизо.

Американският посланик в Молдова Кент Лонгсдън днес заяви, че "руската инвазия в Украйна и опитите на Москва да прекрои границите на Европа, като използва оръжие, са причина за голямо безпокойство по целия свят". Но по думите му Вашингтон няма доказателства, че Москва иска да разшири обхвата на военните действия до Молдова и руският президент Владимир Путин ще загуби войната, съобщиха молдовските медии. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *