ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Киев изнесъл над 6.5 млн. тона продукция през „зърнения коридор“

зърнен коридор

Над 6.5 милиона тона селскостопанска продукция е изнесена от Украйна през "зърнения коридор" от 1 август, обявиха турските власти. Припомняме, че в Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

От Министерството на отбраната на Турция съобщиха, че в рамките само на два дни от украинските пристанища са потеглили 17 кораба със селскостопанска продукция.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН. То предвижда безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

В същото време днес от украинското министерство на икономиката отчетоха, че през първите три тримесечия на 2022 г. украинската икономика се е свила с 30 процента спрямо същия период през миналата година. Това се дължи на войната, а също така и на лошото време през септември, което намали темпото на събирането на реколтата. Не на последно място своята роля в свиването на икономиката на Украйна изиграха и прекъсванията в снабдяването с енергия от АЕЦ Запорожие.

От друга страна износът през септември е нараснал с 23% спрямо август, което се дължи на "зърнения коридор", договорен с международно посредничество.

"Ситуацията на фронта през септември се подобри, но врагът продължава да обстрелва украинската територия, което поставя под натиск бизнес климата и логистиката", отчитат от Министерството на икономиката в Киев.

В същото време още през юли от украинската Централна банка обявиха, че през 2022 г. икономиката може да се свие с една трета. От Банката обаче предвиждат, че през 2023 г. и 2024 г. се очаква Украйна да отбележи икономически ръст от между 5-6 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *