ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Киев: Не сме обещавали нищо на Русия заради износа на зърно

кораб зърно износ

Украински официални лица оспорват руските твърдения, че Киев, опитвайки се да съживи сделката за износ на зърно, е обещал да не използва предвидените за нея коридори в Черно море за военни цели, съобщи ДПА.

Русия вчера заяви, че Украйна е предоставила писмени гаранции за сигурност като част от преговорите за възобновяване на износа на зърно от Черно море.

Украинското външно министерство заяви, че Киев не е направил допълнителни отстъпки. Украйна не е поела "никакви нови ангажименти" извън тези от първоначалното споразумение за износ на зърно, заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Русия призова днес ООН, под чиято егида бе подписано споразумението за износ на украинско зърно през нейните блокирани черноморски пристанища, да съдейства за изпълняване на другата част от сделката, която цели облекчаване на износа на зърно и торове от Русия, предаде Ройтерс.

"Все още не виждаме никакви резултати по втория аспект: премахването на препятствията пред износа на руски торове и зърно", каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в йорданската столица Аман. "Още веднъж призоваваме генералния секретар на Обединените нации да даде гаранции, че изпълнява задълженията, които е поел по собствена инициатива", заяви Лавров и подчерта, че проблемът трябва да бъде решен "в много близко бъдеще".

Вчера Русия поднови участието си в зърнената сделка след четиридневно прекъсване, с което намали натиска върху цените не храните и разсея опасенията за нова хранителна криза в света. Срокът на споразуменията изтича на 19 ноември, а Москва ясно е заявила, че желае да бъде направено повече за улесняване на нейния износ на зърно и торове, спрян със санкциите на Запада заради нашествието в Украйна, припомня Ройтерс.

Москва е удовлетворена, че след намесата на Турция правителството в Киев е подписало документ, че няма да използва за военни цели хуманитарните коридори за износ на зърно, каза Лавров на обща конференция след преговорите си с йорданския вицепремиер и външен министър Айман Хусейн Абдала ас Сафади, допълни ТАСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *