ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Киев “обеща” да си върне Херсон до септември

Херсон - Антоновския мост

Украински военни представители обявиха, че в битката за превземане на южната област Херсон е настъпил "преломен момент" и заявиха, че ще използват западни оръжия, за да освободят до септември първия голям град, превзет от руските окупатори.

В неделя (24 юли) Сергий Хлан – помощник-губернатор на Херсонска област, в интервю за украинската телевизия заяви: "На бойното поле настъпи повратен момент – преминаваме от отбранителни към контраатакуващи действия. Можем да кажем, че до септември Херсонска област със сигурност ще бъде освободена, а всички планове на окупаторите – провалени!"

Подпомагани от далекобойната артилерия, осигурена от западните демокрации, през последните няколко седмици украинските въоръжени сили успяха да си върнат контрола върху част от южен Херсон, което засилва предположенията, че контраофанзивата на Киев става все по-реална.

Херсон беше окупиран от руската армия на 3 март и стана първия голям украински град, превзет от руснаците след стартиралата на 24 февруари "специална операция".

Украински официални лица смятат, че руските войски са успели частично да превземат града, защото агентите на украинската служба за сигурност не са успели да взривят Антоновския мост над Днепър и по този начин са им позволили да "форсират" реката.

Въпреки това, зачестилите през последните дни удари по ключови руски оръжейни складове и логистични центрове в района на Херсон накараха украинското командване да обяви, че дистанцията между украинските въоръжени сили и "руските цели" става все по-къса. Като доказателство за тази позиция, миналата седмица украинските сили атакуваха Антоновския мост с артилерия, доставена от САЩ.

Официални представители на Обединеното кралство определиха мястото като "ключова уязвимост" за руските сили и заявиха, че ако "преминаването бъде отказано и руските сили в окупирания Херсон бъдат отрязани, това ще бъде значителен военен и политически неуспех за Русия".

В събота (23 юли) помощникът на Хлан заяви в публикация във Facebook, че настъплението на Украйна е "продължение на операцията за отрязване на руската група в Херсон от доставки" и че "без западно въоръжение това не би било възможно".

Според доклад, публикуван в неделя (24 юли) от Института за изследване на войната (ISW), украинските удари "са повредили и трите контролирани от Русия моста, водещи към град Херсон, през последната седмица, считано от 24 юли". ISW отбеляза, че информацията от открити източници за евентуален напредък на украинските войски "вероятно ще бъде ограничена и ще изостава от събитията".

В последната си оперативна информация от неделя (24 юли), Хлан заяви: "Херсон беше окупиран от първите дни и Русия наистина вярваше, че ще може да проведе референдум и да създаде ХНР (Херсонска народна република) по руски правила и ред. В продължение на почти половин година нашият народ се съпротивляваше… Окупаторите се опитват да ни завладеят насилствено и психически, но ние ще издържим и определено ще победим."

Според руснаците в Херсон събитията се развиват по съвсем друг сценарий. "Това, че ще има контранастъпление – всичко е фантазия", заяви в неделя (24 юли ) пред агенция "Новости" Кирил Стремусов, заместник-началник на окупационните власти в Херсон.

Колкото и да е странно, това руското опровержение бе опровергано… още преди седмица.

"Москва продължава да укрепва отбранителните си позиции в окупираните райони в Южна Украйна като вероятен отговор на очакваната украинска офанзива. Като се има предвид натискът върху руските човешки ресурси, укрепването на южната част на страната, докато борбата за Донбас продължава, вероятно показва сериозността, с която руските командири гледат на заплахата", се казва в доклад на британското Министерство на отбраната, огласен на 17 юли.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *