ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Киев планира реформи и промени в правителството

свят

Украинският президент Володимир Зеленски ще обяви скоро промени в кабинета и консолидация на украинските министерства в опит да "отдели зърното от плявата" и да блокира корупцията, твърдят запознати с плановете му лица. Намеренията се появяват след като през миналата седмица Киев представи модел за следвоенно възстановяване на страната, за който ще са необходими стотици милиарди долари от най-богатите световни стопанства. 

Новата админстиративна структура предвиждала съкращаване на броя на министерствата от сегашните 20 на 12, посочват пожелалите анонимност източници. А персоналът на всички министерства щял да намалее наполовина. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба щял да бъде пренасочен да следи потенциалната интеграция в Европейския съюз и засега не било ясно дали ще запази поста си.    

Водеща роля в преструктурирането ще има министерството на дигиталната трансформация, твърди добре информирано лице. Отделни елементи от промените са огласени от украински локални медии.  

В своето нощно видео-обръщение към нацията на 9 юли Зеленски обеща "важни новини" през идната седмица, "включително от полето на правителството". По-рано през същия ден той уволни няколко украински посланици, между които представителите в Германия, Унгария и Индия. И каза, че подготвя нови кандидати за освободените места. 

Киев оценява на 65 млрд. долара незабавните финансови нужди на страната. След проведената през миналата седмица конференция за възстановяване и реконструкция в Лугано, съветникът на Зеленски – Александър Роднянски, е уверил, че Украйна подхожда "много сериозно" към реформите, информира агенция "Франс прес". Той е коментирал, че "правителството има пътна карта и план, който може да се управлява и изпълнява и да се приложи на определен етап". Изкореняването на корупцията и засилването на законността са сред ключовите принципи, залегнали в т. нар. "Декларация Лугано".

Световният антикорупционен надзорник "Прозрачност без граници" подрежда Украйна на 122-о място от общо 180 наблюдавани държави по индекса за корупция за 2021-а. Първото място, което означава най-ниска корупция, си поделят Дания, Финландия и Нова Зеландия, а последното 180-о е отредено на Южен Судан. Русия е по-корумпирана с 14 места от Украйна и е на 136-а позиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *