ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Китайска комунистическа партия разширява правомощията на Си Цзинпин

Си Цзинпин в Голямата зала на народа в Пекин

В Пекин завърши продължилия една седмица конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия, съобщи агенция Синхуа. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината.

Близо 2000 делегати одобриха промени в устава на партията, които се очаква да разширят правомощията и да укрепят позициите на китайския лидер Си Цзинпин, отбелязва Асошиейтед прес. Чуждестранни медии не бяха допуснати в залата по време на първата част от заключителното заседание, когато, както се предполага,  се е състояло гласуването. Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бе споменат Си Цзинпин и неговите постижения, но засега поправките в устава не са оповестени.

На предишния конгрес единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи 

"Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха". С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Цзедун.

Днес в краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те "очертават ясни изисквания за продължаване и укрепване на цялостната водеща роля на партията".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *