ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Китайски “полицейски участъци” в САЩ тревожат ФБР

кристофър рей

САЩ са дълбоко загрижени заради своеволно създаваните от китайското правителство „полицейски участъци“ в американски градове, вероятно с цел упражняване на влияние, каза директорът на ФБР Кристофър Рей пред законодатели, предаде Ройтерс.

„Сейфгард дифендърс“ – базирана в Европа правозащитна организация, през септември публикува доклад, който разкрива присъствието на десетки китайски „полицейски участъци“ в големи градове по целия свят, включително в Ню Йорк.

Републиканците в Конгреса на САЩ настояха администрацията на президента Джо Байдън да отговори какво е влиянието, което тези структури упражняват. 

В доклада се казва, че „полицейските участъци“ са продължение на усилията на Пекин да оказва натиск върху някои китайци или техни роднини зад граница да се върнат в родината си, за да бъдат съдени. Прави се и връзка с дейността на орган на китайската комунистическа партия, натоварен да разпространява влияние и пропаганда в чужбина.

Много съм загрижен във връзка с това. Наясно сме, че тези участъци съществуват, каза Рей пред сенатската комисия по вътрешна сигурност. Той обясни, че ФБР проучва юридическите параметри на казуса, за да се прецени дали „полицейските участъци“ с в нарушение на американски закони.

През октомври САЩ повдигнаха обвинения срещу 7 китайски граждани в извършване на действия по наблюдение и тормоз срещу американски гражданин и семейството му, в опит на китайското правителство да накара един от следените да се върне в Китай.

Това беше най-новият случай, с който министерството на правосъдието се занима, насочен срещу опитите на Китай да издири хора зад граница, наричани от Пекин заподозрени в престъпления. Тези действия са известни като „Операция „Лов на лисици“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *