ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Контейнери, превърнати в жилища, приемат феновете в Катар

стадион Лусаил

Липсата на хотелски стаи е един от проблемите на световното първенство в Катар. Страната е малка, всичко е компактно – нито един от осемте стадиона на турнира не се намира на повече от 50 км от Доха.

Беше ясно, че е невъзможно да се настанят всички гости в един град. На помощ дойдоха контейнери, превърнати в жилища, за които организационният комитет на турнира разпредели няколко зони в покрайнините на столицата. Те получиха името "фан-села" /Fan Village/.

Външно те са си контейнери, но вътре се превърнаха в малки стаи за един или двама души, където има климатик, баня, тоалетна и хладилник. Цената – 200 долара на вечер. Скъпо е за такава услуга, но намирането на алтернатива е почти невъзможно. Цените на хотелските стаи в Доха скочиха няколко пъти, средно – до 1000 долара на вечер. И това въпреки факта, че до 2 декември в страната не се допускат хора, които не са свързани със Световното първенство.

Населението на Катар е 2.8 милиона души (300 хиляди са граждани на страната, а останалите са емигранти).

Общо 3.3 милиона души са посетили последния турнир от Световната купа в Русия. Дори и да си представим, че интересът към шампионата на Катар сред чуждестранните фенове ще падне тройно, страната все още няма да разполага с такъв брой хотелски стаи – трябва да се има предвид и фактът, че след турнира те няма да бъдат търсени.

Сега хотелите са готови да предоставят на туристите малко повече от 30 хиляди стаи, но по време на турнира 80 на сто бяха недостъпни за феновете – стаите бяха дадени на отбори, съдии, официални лица и журналисти.

Други възможности за настаняване включват къмпинги, акостирали лайнери, къмпинг за коли на колела и дори има екоферма. Но обикновените фенове, за които цената има значение, остават с две възможности: или да се задоволят с контейнер, или да живеят в страни, съседни на Катар, и да летят до мачове с чартър – тази практика също стана доста популярна.

„Хората тук са много гостоприемни“

Едно от селата на феновете се намира в западния край на града, до търговски център за 1.6 милиарда долара, което допълва контраста. „Пристигнахме тук вчера, всичко ни харесва, стаята е добра, климатикът работи", казва бразилският фен Габриел. „Бях много уморен след полета, беше хубаво, че хората тук бяха много гостоприемни. 200 долара е скъпо, спя навън." Английският фен Бен не можа да прецени качеството на настаняването си, тъй като по това време не беше още настанен – ​​той стоеше на рецепцията, откривайки причината, поради която резервацията му не може да бъде открита. „Ако се установя, определено ще ви кажа“, пошегува се той. Според Матео, фен на Еквадор, като цяло условията са отлични. "Да живееш в съседни страни и да летиш до Катар само за мачовете? Не, не е по-евтино", каза Херардо, друг фен от Еквадор. "Повярвай ми, аз съм пенсионер, имах време да проуча цените."

Не се оплакват от настаняването и феновете на отбора на Уелс. „Да, знаехме предварително за какво да се подготвим, така че няма специални проблеми“, каза един от тях. Организаторите изчислиха, че благодарение на контейнерите до 60 хиляди души ще намерят жилища в Катар по време на световното първенство. Предвижда се след турнира контейнерите да получат втори живот в страни, където хората се нуждаят поне от някакво жилище. Търсенето им според организационния комитет е голямо.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *