ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Конвой с френски танкове “Льоклер” пристигна в Румъния

френски танк танкове льоклер румъния

Втори конвой с френска военна техника, състоящ се от рота с танкове "Льоклер", пристигна снощи с железопътен транспорт до гара Воила в окръг Брашов, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес.

Военната техника е влязла в страната в понеделник през граничния пункт Куртич в западния окръг Арад (на границата с Унгария) и е предназначена за допълване на военно-техническото оборудване на Бойната група на НАТО, разположена в базата Чинку в окръг Брашов, посочва цитираният източник.

Първият конвой с френска военна техника, състоящ се от бронетранспортьори, пристигна в Румъния на 23 октомври.

Министерството на отбраната напомня, че Бойната група на НАТО (BGFP) в Румъния е съставена през месец май чрез трансформирането на многонационални съюзнически елементи в рамките на Силите за отговор на НАТО, дислоцирани в страната.

По предложение на Франция, която пое ролята на рамкова страна, разположеният в Румъния френски батальон, считан за острието на Силите на НАТО с много високо ниво на реагиране (VJTF), сформира BGFP на румънска територия, интегрирайки на ротационен принцип сили на Белгия и Нидерландия.

Бойната група допринася за засилването на военното сътрудничество на Румъния с Франция и съответно за укрепване на сигурността на евроатлантическото пространство в източния фланг. Сътрудничеството със стратегическите партньори и съществуването на територията на страната на важни бойни структури спомагат за подобряването на отбранителния и възпиращ капацитет в контекста на войната в Украйна и кризата в черноморския регион, се отбелязва в съобщението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *