ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ковчегът на кралицата ще бъде изложен за поклонение в парламента

кралица елизабет втора II ковчег катафалка

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец във вторник вечерта, преминавайки през дъждовния Лондон, а тълпи от хора се наредиха по маршрута, за да зърнат катафалката и да си вземат последно сбогом с нея, предаде Асошиейтед прес.

Хората паркираха колите си по обичайно натоварен път, излизаха и махаха, докато катафалката влизаше в Лондон. В града хората се тълпяха на пътя и държаха телефоните си вдигнати, докато преминаваше ковчегът. Хиляди хора се бяха събрали пред двореца, викаха "Бог да пази кралицата!" и ръкопляскаха, докато катафалката завиваше около кръговото кръстовище пред официалната лондонска резиденция на кралицата и минаваше през портите от ковано желязо. Синът ѝ, крал Чарлз Трети, и други близки членове на семейството чакаха вътре.

Ковчегът пристигна в Лондон от Единбург, където за 24 часа 33 000 души преминаха мълчаливо покрай него в катедралата "Сейнт Джайлс".

Кралица Елизабет Втора – единственият монарх, когото мнозина в Обединеното кралство познават, почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Днес ковчегът с тялото на кралицата ще бъде транспортиран от Бъкингамския дворец до сградата на парламента, където всички желаещи ще могат да се сбогуват с нея. Погребалната процесия, по време на която крал Чарлз Трети и членове на кралското семейство ще последват катафалката, ще бъде съпроводена от артилерийски салют и звън на камбаната на часовниковата кула на Елизабет, по-известна като Биг Бен.

Траурният кортеж ще напусне Бъкингамския дворец в 13:22 ч. (GMT) и ще се отправи към площада пред парламента. Очаква се шествието да бъде наблюдавано на живо от десетки хиляди хора. В Уестминстър Хол – най-голямата зала в сградата на парламента, ковчегът ще бъде поставен на подиум, а духовният глава на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и ректорът на Уестминстърското абатство Дейвид Хойл ще проведат кратка служба в присъствието на краля и членовете на кралското семейство.

След това Уестминстър Хол ще бъде отворена за прощаване с кралицата в продължение на четири дни и половина – от 16:00 ч. (GMT) на 14 септември до 05:30 ч. (GMT) на 19 септември – датата, на която ще се състои погребението на Елизабет Втора.

За последен път залата е използвана по този начин преди двадесет години, когато умира майката на кралицата – Елизабет Боус-Лайън (1900-2002). В продължение на три дни 200 хиляди души дойдоха да се сбогуват с нея тогава. Преди това в Уестминстър Хол са били положени ковчезите с телата на бившия министър-председател Уинстън Чърчил (през 1965 г.), на бабата на Елизабет Втора – Мери Тек (1953 г.), на баща ѝ Джордж Шести (1952 г.) и на дядо ѝ Джордж Пети (1936 г.).

Според в. „Таймс“ до 750 000 души може да искат да се сбогуват с Елизабет Втора. Британските медии вече предупреждават за 30-часова опашка за влизане в сградата на парламента. Правоприлагащите органи са в повишена готовност. Около 10 000 полицаи и 1500 войници участват в мащабна полицейска операция в Лондон, а въздушното пространство над града е затворено.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *