ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Лавров – жегнат от Макрон заради коментар по повод Африка

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "обидни" думите на френския президент Еманюел Макрон, отнасящи се до разширяването на връзките на Русия с Африка.

След срещата на Съвета на външните министри на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество в Ташкент Лавров коментира: "По повод изявленията на президента Еманюел Макрон, мога да призная, че от французите очаквах да са по-етични. Ако си спомням правилно, думите на държавния глава бяха, че той е обезпокоен от военната и дипломатическата активност на Русия в Африка и че дори не би нарекъл отношенията им сътрудничество, а руска подкрепа за абсолютно провалени, нелегитимни режими и хунти".

След това Лавров обърна внимание на страните, които е посетил в Африка и които развиват последователно отношенията си с Руската федерация.

Според анализатори Еманюел Макрон изпитва някакъв особен тип ревност. Той посети Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау в периода от 25-и до 28-и юли. Сред основните задачи на обиколката му бе възстановяването на пълноценните отношения с Африка.

Визитата му в Африка съвпадна с посещението на първия руски дипломат на континента, който в дните от 23-и до 27-и юли пътува до Египет, Конго, Уганда и Етиопия, където се срещна с местните лидери, с техните дипломати, включително и с техни представители в Лигата на арабските държави.

Коментирайки посещението на руския външен министър в Африка, Еманюел Макрон изрази безпокойство от разширяването на дипломатическите и военни контакти на Русия в Африка. Той обърна внимание, че Русия развива външнополитическите си отношения с Африка, като в същото време се намесва в частни военни компании. Тук най-вероятно Макрон има предвид, че руски войници са разположени в град Тимбукту в северната част на Мали, където обучават армията му.

В действителност една от основните цели на посещението на Сергей Лавров в Африка бе да успокои африканските партньори, че руските износители на зърнени култури ще изпълнят всичките си задължения спрямо тях.

Освен това в началото на юни сенегалският държавен глава Маки Сал, настоящ председател на Африканския съюз, заедно с Муса Факи Махамат, ръководител на Комисията на Съюза, пътуваха до Сочи, за да се срещнат с руския президент и да му обърнат внимание, че африканските страни са „жертви” на кризата и на спрени доставки на зърнени култури и торове, които в най-скоро време следва да се подновят.

По ирония на съдбата в деня, когато първият дипломат на Русия даде уверение, че руските компании ще си спазват ангажиментите, руската армия бомбардира украинското пристанище в Одеса, въпреки постигнатото ден преди това споразумение между Киев, Москва и Турция. Лавров успокои африканските си партньори, че руските удари са насочени само към военната инфраструктура, която е „на значително разстояние от така наречения зърнен терминал“.

За африканските държави залозите са високи. Египет, който внася 80% от пшеницата си от Русия и Украйна, се страхува от бунтове, предизвикани от продоволствена криза.

В същото време обиколката на Сергей Лавров в Африка има и друга цел – тя е част от комуникационната стратегия на Москва, която от няколко години се представя като алтернатива на западните страни. Тази стратегия има ефект – на 2 март 2022 г. в ООН седемнадесет африкански страни се въздържаха при гласуването на резолюцията, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна. Според експерти обаче тази симпатия към Русия е по-скоро израз на недоверие към Запада, отколкото реална подкрепа за политиката, водена от Путин.

Но независимо какво е отношението на африканските лидери към Русия, Москва продължава да се опитва да разширява влиянието си – в Република Конго руска компания работи по изграждането на голям тръбопровод, който трябва да транспортира петрол от югозападната му част до северната, а в Египет властите възложиха строителството на бъдещата си електроцентрала с четири реактора на руската държавна компания за атомна енергия "Росатом".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *