ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Левоцентристи спечелиха парламентарните избори в Словения

роберт голоб

Словенската левоцентристка партия "Движение Свобода" начело с Роберт Голоб спечели парламентарните избори в страната. Такива са официалните данни на централната избирателна комисия, публикувани днес след преброяване на 99,68 процента от гласовете, предаде ТАСС.

Според  данните "Движение Свобода" получава 34,54 процента от гласовете. На второ място се нарежда Словенската демократическа партия на премиера Янез Янша, с 23,53 процента, а на трето – "Нова Словения – Християнска народна партия" с 6,85 процента. На четвърто място се класира партия "Социалдемократи" с 6,65 процента, а на пето – партия "Левица" с 4,38 процента. Останалите партии не събират 4 процента от гласовете, необходими за влизане в парламента.

Регистрираната избирателна активност на изборите е  69, 71 процента.

Либералите на Голоб описаха изборите като референдум за бъдещето на Словения. Според тях досегашният премиер Янез Янша отдалечава Словения от демократичните ценности на ЕС. Янша често е обвиняван в склонност към авторитарен стил на управление, подобно на своя съюзник – унгарският премиер Виктор Орбан, посочва АП. Досегашният словенски премиер влезе в полезрението на ЕС заради обвинения в оказване на натиск върху опоненти и обществени медии, както и заради твърдения, че назначава свои хора на ключови постове в държавни институции.

Неправителствената организация „Фрийдъм хаус“ неотдавна оцени, че настоящото дясно правителство е продължило опитите да подкопае върховенството на закона и демократичните институции, включително медиите и съдебната система. Все пак, според „Фрийдъм хаус“, политическите права и гражданските свободи като цяло се спазват в Словения.

Шейсет и тригодишният политически ветеран Янез Янша отхвърля тези твърдения и се представя като жертва на кампания по очерняне, организирана от левицата. За да излъска имиджа си преди изборите, Янша се дистанцира от Орбан и възприе по-твърда позиция към Русия след инвазията в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *